Úspory státu budou bolet všechny, na řadě je porodné

Praha - Nově vznikající vláda chce do roku 2016 vyrovnat veřejné finance. Kroky, které k tomuto stavu povedou, však budou bolet všechna ministerstva a nevyhnou se ani občanům České republiky. Některé způsoby, jak k vyrovnanému rozpočtu směřovat, už koalice uvedla v týdnu. Patří k nim například snížení příspěvku státu na stavební spoření z 3000 korun na 1500, tedy na polovinu. Premiér Petr Nečas se nechal slyšet, že jde o krok nepopulární, ale nutný.

Stát si podle Nečase výplatu 13 miliard korun v současné situaci prostě nemůže dovolit. Kalousek má ale názor jiný. Je si vědom, že jde o krok nepopulární, přesto mu fandí.

Budoucí ministr financí Miroslav Kalousek

„Pan Nečas říká, že to není krok, kterému bychom tleskali nebo ho dělali rádi. Já se přiznám, že to je krok, kterému tleskám a dělám ho rád, protože to je nejen úspora, ale je to také odstranění velké diskriminace a nerovné hospodářské soutěže na trhu finančních produktů.“

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Konec porodného pro movité

Dalšími oznámenými plány je snižování a fixování platů ve státní sféře. Dnes však Kalousek uvedl i další kroky, které budou ještě mnohem nepopulárnější. Patří mezi ně například výrazné omezení porodného. V roce 2011 už totiž dostane porodné pouze ten, komu se narodí první dítě, za další děti se tento příspěvek vyplácet nebude. Novinkou je také to, že na něj dosáhne pouze člověk, jehož příjem se vejde do 2,4násobku životního minima. Toto opatření v podstatě kopíruje příjmový test pro přídavky na děti.

Zachování porodného prosadily ze tří vyjednávajících stran Věci veřejné, které současně navrhují vyplácet část dávek v poukázkách, aby se zabránilo jejich zneužívání.

Polovina Čechů je sociálně potřebných, to musí skončit

Šetření na sociálních dávkách bude podle Kalouska všeobecné. Stát si podle něho nemůže dovolit podporovat polovinu obyvatel jako sociálně potřebných, protože 50 procent české populace skutečně pobírá nějakou ze sociálních dávek. Všeobecně bude do systému zabudován princip individuální odpovědnosti a spoluúčasti. „Nikdo nemůže dostávat podporu za to, že sedí doma a občas chodí na brigády nebo chodí pracovat na černo. Nepracovat se bude muset nevyplácet, oproti snaze najít práci a pracovat,“ uvedl Kalousek.

V roce 2011 chce tak stát na sociálních dávkách ušetřit zhruba jedenáct miliard korun. Po zabudování na čas náročnějších systémových změn, tedy v roce 2012, by to měl být dvojnásobek ročně. Úspory se však nedají určit přesně. Změna celého systému totiž může přinést i změny v chování a motivaci lidí, což samozřejmě úspory zpětně ovlivní.

Fondy na podporu bydlení a dopravy jsou „vředem na veřejných financích“

Nová vláda by ráda omezovala i příjmy některých fondů. Podle Kalouska je ale třeba dívat se na jednotlivé mimorozpočtové fondy odděleně. Přesto je však žádné ministerstvo financí nemá rádo. Jsou prý totiž cestou k rozpočtové nedisciplinovanosti. Kalousek by se jich tedy rád zbavil. Sám ale přiznal, že to nebude lehké. „Ve státní administrativě platí, jako ve všech administrativách, že jakmile nějakou instituci založíte, tak je to horší než svrab a neštovice dohromady. Nejste se jich potom už nikdy schopen zbavit. Ale myslím, že za pokus by to stálo,“ řekl budoucí ministr.

Budoucí ministr financí Miroslav Kalousek

„Co je opravdový zločin, a byl v minulosti rozpočtový zločin, bylo založení fondu dopravní infrastruktury a fondu rozvoje bydlení. Není taky náhodou, že oba tyto vředy porodila opoziční smlouva a toleranční patent, což byl dodatek opoziční smlouvy. Od té doby se s těmi vředy potýkáme a je mým snem je vyříznout z těla veřejných financí.“

Naopak pro zachování Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie není podle Kalouska na škodu. Naopak. Sám vydělává, příjem do něj plyne z každé prodané vstupenky. A stát do něj vrací zpátky příjmy, které má z majetkových účastí na jednotlivých filmových projektech. Jde tedy nejen o podíl státu, ale i fanoušků na rozvoji filmu v Česku.

  • Miroslav Kalousek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1408/140736.jpg
  • Chudoba zdroj: www.wdr.de http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1776/177575.jpg
  • Gustav Slamečka k zrušení státních fondů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1780/177927.jpg