V půlce roku nejhorší deficit za deset let, šetřit se musí

Praha – Trojkoalice plánuje v rámci snižování rozpočtového deficitu kroky, které se nevyhnou žádnému ministerstvu a postihnou prakticky všechny občany České republiky. Na příští rok plánuje vznikající vláda pouze parametrické změny. Chce tedy najít a škrtnout 54 miliard na výdajové straně rozpočtu. V roce dalším už nás ale čekají změny hlubší, systémové. Proč však deficit v půlce roku předčil desetiletý vývoj, i když se začíná s razantními úsporami, dnes v Otázkách Václava Moravce vysvětloval budoucí ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek a náměstek ministra financí pro státní rozpočet Bohdan Hejduk.

Kdybychom neškrtali, bylo by ještě hůře

Pokles schodku státního rozpočtu do tří let pod tři procenta a vyrovnané veřejné finance od roku 2016, to je úkol, který si stanovila koaliční vláda Petra Nečase. Ročně se tak deficit bude muset stlačit o jedno procento HDP. V příštím roce by tak měl schodek klesnout ke 135 miliardám korun z letos schválených 163 miliard.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Podle Kalouska však plánované zásahy nebudou mít zásadní vliv na růst domácí ekonomiky. Hejduk ovšem zpomalení růstu ekonomiky připustil. „Určitý vliv na růst ekonomiky se projeví,“ řekl. Dodal však, že je snížení rozpočtového schodku důležitější. S tím souhlasil i Kalousek. Podle něho je třeba myslet spíše na to, jaké důsledky by mělo ponechání rozpočtu svému osudu. Klesl by totiž k 200 miliardám, a to by podle budoucího ministra mělo katastrofální následky. Nejspíš by to vedlo ke snížení ratingu České republiky, a tím by došlo ke zdražení peněz pro stát i jeho podnikatele.

Nešetříme už dost?

I přesto, že se mluví o úsporách, ke konci června dosáhl rozpočet nejvyššího čísla za posledních deset let. Snížil se sice vlivem daně z příjmu právnických osob z květnových 95 miliard korun na 76 miliard, přesto to nestačilo. Loni v červnu stát hlásil schodek ve výši necelých 70 miliard. Hejduk však vysvětlil, že loňský deficit byl zmírněn převodem 32 miliard korun z rezervních fondů do příjmu státního rozpočtu. Takže jsou v podstatě letošní výsledky mnohem lepší než ty loňské.

Na otázku Václava Moravce, zda se vládě podaří udržet letošní schodek na plánovaných 163 miliardách korun, řekl Hejduk, že záleží především na vývoji ekonomiky a příjmů rozpočtu. Připomněl, že zatím Česko váže šest miliard korun, které nebudou uvolněny. Pokud by se však chýlilo k tomu, že schodek přesáhne 5,3 procenta HDP, stát je připraven učinit další opatření k tomu, aby se tak nestalo.

  • Miroslav Kalousek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1696/169580.jpg
  • Vývoj deficitu Českého státního rozpočtu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1779/177883.jpg