Turisty už pouhé „slunečno“ nenaláká, cestovní ruch se musí snažit

Brusel – Mnoho Evropanů mění kvůli krizi svoje plány na dovolenou. Letos se podle některých výzkumů na rekreaci chystá ještě méně lidí než loni. Řada lidí si hodlá užít dovolenou doma. Podle Evropské komise loni turistický sektor v celé Evropě klesl o víc než pět procent. Na vlastní kůži to poznali i provozovatelé služeb na pobřeží sto kilometrů od Bruselu.

Hezké počasí už turisty nenaláká

Dříve turisty stačilo lákat na slunce, moře, dobré jídlo a pití. Letos ale pracovníci v cestovním ruchu musejí vymyslet něco jiného. Zákazníci se totiž rozmýšlejí mnohem pečlivěji. Například Caroline Vanhollebeková vlastní hotel v jednom z přímořských letovisek už 21 let. Loni jí ekonomická krize přišla k smíchu. Kdyby ale i letošní rok pokračoval tak, jak začal, tvrdí, že neví, jak to její hotel zvládne. „Nemáme tolik rezervací dopředu. Lidé čekají hodně na počasí nebo váhají, a pak prostě přijedou a přímo se ubytují,“ tvrdí majitelka.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Pobřeží Belgie měří ani ne sedmdesát kilometrů. Rádi se zde rekreují Němci, Britové nebo Francouzi. Drtivá většina rekreantů jsou však domácí. Letos jich poskytovatelé služeb očekávají ještě více. Je totiž téměř jisté, že kvůli krizi zůstanou doma.

Parné počasí dříve slibovalo plné hotely a pláže. Teď je tomu jinak. „Hotely, restaurace i turistické kanceláře začínáme učit, aby byli milí k zákazníkům, slušní, naslouchali jejich přáním, jedině tak se vrátí,“ tvrdí regionální manažer pro belgické pobřeží Geert Horens.

Evropa se snaží negativní trendy zvrátit

Eurokomisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani:

„Přišli jsme s iniciativou, protože chceme, aby tu byla politická reakce na krizi v turistice.“

Italský eurokomisař tak navrhuje například rozdělení školních prázdnin mezi státy unie tak, aby se prodloužila turistická sezóna. Takové opatření však bude dobrovolné, takže se velký zájem čekat nedá. Brusel už beztak žije prázdninami a ne politikou. A pláž si mohou dopřát i ti, kteří nemají na dovolenou u moře. Už poosmé se otevřela přímo v centru města.

Dovolená u moře
Zdroj: ČT24