Unie chce mluvit státům do penzijních systémů

Brusel – Evropská komise se chystá státům mluvit do důchodových reforem. Brusel si totiž přeje, aby unijní občané odcházeli do důchodu později. Se zprávou dnes přišel deník Financial Times. Zprávu prý komise zveřejní ve středu. Brusel sice nemá žádné pravomoci státům do penzijních systémů zasahovat, s posilováním jeho dohledu nad státními rozpočtovými výdaji v souvislosti se současnou dluhovou krizí by se to však mohlo částečně změnit.

Citace Financial Times z návrhu komise:

„Pokud lidé žijí déle, měli by také déle zůstat v zaměstnání. V opačném případě bude pravděpodobně trpět důchodový systém, který zatíží neudržitelný růst výdajů.“

Nyní v Evropské unii pracují průměrně čtyři lidé v produktivním věku na jednoho důchodce. V roce 2060 to však budou kvůli stárnutí společnosti jen dva. „Pokud zajistíme, že věk strávený v důchodu neporoste na úkor věku stráveného v zaměstnání, měli bychom zajistit udržitelnost penzijních systémů. To samozřejmě znamená zvýšení věku odchodu do důchodu,“ uvádí komise.

Evropské důchodové systémy jsou ve srovnání s ostatními systémy ve světě poměrně štědré. Zatímco například Francouzi odcházejí podle údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) do důchodu v 59 letech, Američané až v 65 letech a Japonci dokonce až v 70 letech.

Dohled nad penzijními systémy je „roztříštěný a nekompletní“

Evropská komise v návrhu sice připouští, že nemá právo do důchodových systémů a sociálních záležitostí členských států zasahovat, ale deník upozorňuje, že během dluhové krize v eurozóně získala větší dohled nad státními výdaji. Tomu také napovídá skutečnost, že zprávu o důchodech připravili spolupracovníci eurokomisaře pro vnitřní trh Michela Barniera, který má na starosti mimo jiné dohled nad finančním sektorem.

Současný dohled nad penzijními systémy členských států komise kritizuje jako „roztříštěný a nekompletní“ a nevylučuje, že časem navrhne jeho harmonizaci v celé unii.