Pololetní deficit Maďarska přesáhl celoroční plán o pětinu

Budapešť – Maďarský deficit v pololetí výrazně vzrostl. Představuje navíc 118,8 procenta cíle, který si země stanovila za celý rok. Proti loňskému prvnímu pololetí se zvýšily výdaje a klesly příjmy, uvedlo dnes maďarské ministerstvo hospodářství. Podle analytiků je ale díky novým fiskálním opatřením stále šance udržet schodek pod kontrolou a cíl, aby se deficit za celý rok udržel pod 3,8 procenta hrubého domácího produktu, je podle analytiků dosažitelný.

Na konci roku vzrostou rozpočtové příjmy

Rozpočtové příjmy bývají ke konci roku zpravidla vyšší. Do státní pokladny totiž plyne více z daní. I to dává Maďarsku naději. Ministr hospodářství György Matolcsy v parlamentu ještě před zveřejněním čísel zdůraznil, že za pololetní schodek ještě může předchozí vláda socialistů. Tu vystřídal nynější kabinet pravého středu po dubnových volbách.

Letošní strop deficitu vláda určila na 870,3 miliardy forintů (zhruba 78 miliard korun). Maďarsko se na tomto cíli domluvilo se zahraničními věřiteli. Zástupci Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie mají do Maďarska přicestovat v úterý, aby provedli další revizi a zkontrolovali, jak země plní podmínky úvěru 25,1 miliardy eur (asi 641 miliard korun) z října 2008.

Klíčovým krokem vlády ke snížení deficitu bude ke konci roku zdanění finančního sektoru, které má státu jen v letošním roce vynést 187 miliard forintů. Vláda předložila návrh parlamentu v pátek a předpokládá, že debata o něm začne tento týden.