V Evropě se na počet hvězdiček u hotelů spoléhat nemůžeme

Brusel – Bruselské Evropské spotřebitelské centrum (ECC) si došláplo na hotely. Jeho průzkum pak zjistil, že se podmínky pro udělování hvězdiček hotelům napříč Evropou výrazně liší. Přitom má udělování hvězdiček naopak spotřebitelům pomáhat s orientací v kvalitě ubytování. Šetření se zaměřilo na hotely tříhvězdičkové v téměř třech desítkách zemí. Experti analyzovali 41 kritérií.

Jiná pravidla ve Španělsku než ve Francii

Tři hvězdičky dostanou hotely v deseti státech unie, například v Itálii nebo Španělsku, za dodržení minimálních kritérií. V 17 dalších zemích, jako je Německo, Francie nebo Belgie, jsou zase hvězdičky udělovány podle bodového systému založeného na různých kritériích. V něm je tak možné nějaký nedostatek či slabé místo toho či onoho hotelu vynahradit v jiném kritériu, které plní o poznání lépe, uvedl dnes list Le Soir.

Největší rozdíly u tříhvězdičkových hotelů jsou například ve vybavení komunikačními a informačními technologiemi a v možnosti přístupu k internetu. Například v Belgii pak místnost pro jednoho hosta musí v tříhvězdičkovém hotelu měřit minimálně 12 metrů čtverečních, ve Španělsku a Itálii však stačí osm.