Porsche má nového šéfa: manažera z Volkswagenu

Berlín – Německý výrobce sportovních vozů Porsche má nového šéfa. Jeho generálním ředitelem se totiž stane sedmapadesátiletý Matthias Müller z německé automobilky Volkswagen. Müller od 1. října nahradí v čele podniku Michaela Machta. Ten se přesune do Volkswagenu, kde převezme zodpovědnost za výrobu. Firmy Volkswagen a Porsche se již loni dohodly na fúzi.

Müller je blízkým přítelem šéfa Volkswagenu

V současnosti má Müller ve Volkswagenu zodpovědnost za výrobkovou strategii a plánování. Podle agentury DPA je považován za blízkého důvěrníka generálního ředitele Volkswagenu Martina Winterkorna.

Automobilka Volkswagen od konce loňského roku vlastní ve společnosti Porsche 49,9procentní podíl. Za ten dala 3,9 miliardy eur (zhruba 100 miliard korun). Porsche by se mělo stát v příštím roce desátou značkou skupiny Volkswagen, do které patří také Škoda Auto.

Firma Porsche se v minulosti pokoušela o převzetí Volkswagenu. V rámci této snahy sice získala ve Volkswagenu 51procentní podíl, ale zároveň se značně zadlužila. Podniky si proto poté vyměnily role, takže by se Porsche nakonec mělo stát součástí Volkswagenu. Ten je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 by se rád stal největším výrobcem automobilů na světě.

Porsche a Volkswagen
Zdroj: ČTK/AP/Matthias Rietschel