Češi odebírají 7 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů

Praha – V České republice se loni z obnovitelných zdrojů vyrobilo téměř sedm procent spotřebované elektřiny. Celková výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů tak loni v Česku podle Energetického regulačního úřadu vzrostla skoro o čtvrtinu na 4,7 milionu megawatthodin (MWh). Za tímto trendem zřejmě stojí i hospodářská krize. V Česku totiž loni hlavně kvůli nižším odběrům podniků klesla hrubá spotřeba proudu, snížila se téměř o pět procent na 68,6 milionu megawatthodin.

Sedmkrát více solární energie než předloni

Výroba elektrického proudu ve fotovoltaických elektrárnách se v loňském roce zvýšila téměř sedmkrát. Tyto elektrárny tak do sítě dodaly bezmála 90 tisíc MWh. Výrazně stoupla i produkce s použitím bioplynu, téměř se zdvojnásobila na více než 414 tisíc MWh. Větrné elektrárny loni přispěly 288 tisíci MWh, o skoro 18 procent více než o rok dříve. Klesla jen výroba elektřiny z biologicky rozložitelných částí komunálního odpadu.     

Na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů se loni v České republice nejvíc podílela biomasa s 1,4 milionu MWh. Stejně jako předloni ji následovaly vodní elektrárny, další v pořadí výroba z bioplynu svým objemem loni předstihla větrné elektrárny.

Česko do roku 2020 musí produkovat 13 procent obnovitelné energie

Evropská unie se před časem zavázala, že do roku 2020 sníží emise skleníkových plynů o pětinu proti roku 1990 a zároveň zvýší podíl obnovitelné energie na krytí energetické spotřeby na pětinu proti 8,5 procenta v roce 2005. Jednotlivé země by přitom měly plnit různé cíle. České republice unie stanovila 13 procent. Podle březnového hodnocení Evropské komise spadá Česko mezi země, které by měly úkol splnit.

Podle pondělní zprávy komise loni z obnovitelných zdrojů pocházela pětina elektřiny, která se v EU spotřebovala. Komise odhaduje, že při udržení současného vývoje by mohlo být v roce 2020 z obnovitelných zdrojů vyráběno 35 až 40 procent spotřeby elektřiny v EU.

Solární energie zažívá v Česku boom
Zdroj: ČT24