Ukrajina se odpíchla ode dna, Fitch jí zvýšila rating

Londýn – Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zvýšila úvěrový rating Ukrajiny o jeden stupeň na B z dosavadního hodnocení B minus. Důvodem je nová úvěrová dohoda země s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). O víkendu MMF napsalo, že pro Ukrajinu doporučí úvěr v hodnotě 14,9 miliardy dolarů (zhruba 300 miliard korun). Dohoda má Ukrajině pomoci překlenout rozpočtový deficit a zvýšit důvěru investorů. Dohodu ještě musí schválit rada MMF, což se očekává koncem července.

Ukrajina bude díky dohodě s MMF flexibilnější

Agentura Fitch míní, že dohoda zvýší finanční flexibilitu země a otevře jí přístup k půjčkám z dalších zdrojů. „Zlepšení ratingu Ukrajiny předcházela dohoda o novém úvěrovém programu MMF v hodnotě 14,9 miliardy dolarů, která podpoří důvěru v politiku a finanční vyhlídky, sníží riziko makroekonomické a finanční nestability a bude příznivá pro úvěrovou důvěryhodnost země,“ uvedla agentura. 

Fond loni zemi pozastavil záchranný úvěrový program v hodnotě 16 miliard dolarů. Tehdejší ukrajinská vláda totiž nedodržela sliby ohledně kontroly veřejných financí. Nová dohoda předpokládá, že Ukrajina letos sníží rozpočtový schodek na 5,5 procenta hrubého domácího produktu a v příštím roce pak na 3,5 procenta.

Ratingová agentura Fitch

„Politiky pro dosažení těchto cílů ještě musí být podrobně popsány, pravděpodobně však budou zahrnovat opatření ke zlepšení daňových příjmů a zvýšení domácích cen plynu.“

Mezinárodní měnový fond
Zdroj: ČT24/www.alphabetics.info