Unie: Bulharsko musí snížit deficit pod tři procenta HDP příští rok

Brusel – Evropská komise řekla dost. Bulharsko musí srazit rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu do příštího roku. Unie tak reaguje na nečekanou revizi, pomocí níž země zvýšila schodek svých veřejných financí za tento a minulý rok. Komise tak vznesla doporučení na základě evropské procedury o rozpočtové disciplíně. Předpokládá se, že doporučení komise schválí ministři financí členských zemí unie tento měsíc. Letošní schodek by Bulhaři měli udržet na 3,8 procenta HDP.

Unie chce vidět bulharský plán

„Bulharsko by mělo přijmout nezbytná opatření, aby zabránilo zhoršování letošního deficitu za plánovaných 3,8 procenta HDP,“ uvádí komise ve zprávě. Země pak má ve fiskální disciplíně vyvinout další úsilí, aby snížila schodek ještě nejméně o 0,75 procenta HDP.

Komise chce taktéž vědět, co Bulhaři hodlají udělat, aby tohoto cíle dosáhli. Snížení rozpočtového schodku pod tři procenta hrubého domácího produktu je také kritériem pro přijetí eura. Ještě v dubnu měla země připravený plán pro přijetí společné měny, když se ale odhalily skryté rozpočtové schodky po předchozí vládě za minulý rok, plán byl odložen. Schodky byly zapříčiněny desítkami nezaúčtovaných státních zakázek. Kvůli těmto výdajům se loňský schodek Bulharska prohloubil na 3,9 procenta HDP místo 0,8 procenta z předchozích hlášení.

Krize nás připravila o příjmy, stěžují si Bulhaři

Bulharsko poté oznámilo, že chce cíl letošního deficitu posunout na 3,8 procenta HDP místo nulového, a odvolalo se přitom na hospodářskou recesi, která ho připravila o příjmy. Obě změny vyvolaly pochyby o kvalitě bulharských veřejných financí. Statistický úřad Eurostat pak vyslal do Bulharska misi, aby prověřila, zda země vede své statistiky adekvátně.

14.11.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod