Evropští bankéři si už na štědré bonusy jen tak nesáhnou

Štrasburk – Evropský parlament dnes schválil další ze série opatření, která bezprostředně reagují na zkušenosti z finanční krize. Týkají se odměn bankéřů. Manažeři nebo zástupci finančních institucí budou moci podle schválených změn získat maximálně 30 procent odměny. Vyplácení části bonusu navíc bude odloženo o tři roky až pět let. Pokud by se bance či finanční instituci v té době nedařilo, může se stát, že manažer přislíbený bonus nakonec nedostane. Oproti původnímu očekávání se dnes europoslanci nakonec nevěnovali změnám ve finančním dohledu.

Manažeři si podle nových jednotných pravidel pro vyplácení odměn sáhnou maximálně na 30 procent bonusu. U mimořádně vysokých odměn dostanou dokonce jen 20 procent. Definice mimořádně vysokého bonusu přitom bude plně v kompetenci jednotlivých členských zemí unie. V případě běžných bonusů se pozdržení výplaty bude týkat nejméně 40 procent odměny, a to na dobu nejméně tří až pěti let. U velkých bonusů se bude vztahovat dokonce na 60 procent částky.

Omezení odměn manažerů bank dnes podpořilo 625 poslanců Evropského parlamentu. Proti bylo 28 poslanců, 37 se hlasování zdrželo nebo na ně nedorazilo. Omezení odměn musí ještě potvrdit ministři členských zemí Evropské unie. To už je však pouze formalita. Kompromis už byl mezi členy unie dojednán. Nová pravidla by tak měla začít platit od ledna příštího roku.

Reportáž Evy Hrnčířové a Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Podle většiny europoslanců mají nová pravidla a odložení výplat odměny, která jde nad rámec běžného platu manažerů, za cíl, aby si tito lidé uvědomili rizika a možné dopady jejich rozhodnutí i v dlouhodobějším horizontu. Právě obchody s vysokým rizikem se podílely na vzniku nedávné finanční krize, kvůli níž musela řada zemí přijít bankám v potížích na pomoc s penězi daňových poplatníků. „Je to zásah, který je rozumný, netýká se výše těch kompenzací, ale způsobu jejich vyplácení,“ brání omezení europoslanec za ČSSD Jiří Havel.

Solidní bankéři z EU utečou

Proti omezení bonusů se postavil například europoslanec za ODS Ivo Strejček. „Je to trest, který s největší pravděpodobností ty dobré, solidní bankéře vytlačí mimo EU, a to si myslím, že je špatně,“ řekl České televizi.

Politici by neměli zasahovat do soukromého podnikání

„Česká národní banka dlouhodobě zastávala pozici, že dohledové orgány by neměly regulovat, vynucovat ani kontrolovat dodržování podrobných pravidel,“ reagoval na schválení omezení bonusů mluvčí ČNB Marek Petruš. Odměňování je podle centrální banky v první řadě věcí akcionářů, ne politiků.

Otázka finančního dohledu odložena

Europoslanci dnes měli hlasovat také o nové podobě finančního dohledu v Evropské unii. Stejně jako omezení odměn manažerů i tato úprava reaguje na prodělanou finanční krizi. Poslanci však dnešní jednání o tomto bodě odložili. Parlament se totiž stále nedohodl s členskými státy, a kdyby dnes opatření schválil, zřejmě by tak definitivně uzavřel cestu k dohodě.

Třecí plocha spočívá v pravomocích nových dohledových orgánů. Zatímco národní vlády prosazují, aby jim zůstala možnost zablokování rozhodnutí těchto orgánů, zákonodárci požadují pro nové úřady prakticky neomezené pravomoci.

Členské státy a europoslanci se již několikrát pokusili svoje postoje sladit, ale jednání vždy skončila neúspěchem, naposledy v noci na úterý. Odklad hlasování umožní, aby jednání pokračovala i během letních prázdnin. Definitivní souhlas by mohli europoslanci případně vyslovit v září, tedy ještě s velkou rezervou před rokem 2011.

  • Jednání Evropského parlamentu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1783/178300.jpg
  • Česká národní banka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1717/171691.jpg
  • Finanční trhy zdroj: 123rf.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1720/171963.jpg
Vydáno pod