Šéfovi firmy Energo Trading Zlín hrozí za daňové úniky až 10 let

Zlín - Šestatřicetiletému Markovi Klinkovskému ze Zlína hrozí za rozsáhlé daňové úniky až deset let vězení. Klinkovský jako místopředseda a později jako šéf představenstva pražské firmy Energo Trading Zlín připravil podle obžaloby stát na daních o téměř 11 milionů korun. Spolu s Klinkovským, který vinu odmítá, jsou obžalováni dva obchodní partneři společnosti. Jeden u soudu odmítl vypovídat a druhý je stíhán jako uprchlý. Hlavní líčení bude pokračovat výslechem dalších svědků v září, kdy bude pravděpodobně vynesen i rozsudek.

Klinkovský uplatnil podle státní zástupkyně jako náklady vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů a k nároku na odpočet daně z přidané hodnoty fiktivní faktury za dodávky zboží a materiálu, které vystavili zmínění dodavatelé, aniž zboží firmě Energo Trading Zlín skutečně dodali nebo deklarované stavební práce provedli. Společnosti tak údajně snížil daňový základ i daň vyměřenou následně.

Podle obžaloby se podílel na daňovém úniku za asi 8,5 milionu korun nezaměstnaný Roman Venhuda z Olomouce, podnikatel Radomír Novotný ze Zlína zhruba za 660 000 korun. Šestačtyřicetiletému Venhudovi, který měl loni nastoupit do výkonu trestu a od té doby je na útěku, hrozí stejně jako Klinkovskému pět až deset let vězení, o šest let staršímu Novotnému šest měsíců až tři roky.

Do celkové částky téměř 11 milionů korun získal Klinkovský podle obžaloby zbylých asi 1,8 milionu korun vylákáním nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty. Do nákladů prý totiž zařadil i skutečné faktury jiných dodavatelů, kteří se však na předmětných zakázkách nepodíleli, a faktury tak neměly být zahrnuty do daňového přiznání k dani z příjmů právnických osob.

Společnost Energo Trading Zlín podniká hlavně v oblasti vodo - topo - plyn a ve stavebnictví, firma je navíc členem Cechu topenářů a instalatérů. V minulosti realizovala řadu dodávek pro společnost Teplo Zlín, jejímž jediným akcionářem je zlínský magistrát, podílela se na rekonstrukci rozvodů v Lázních Luhačovice i v Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku, pracovala na zlínském zimním stadionu, na radnici a také na zámku.