Na co nezbudou peníze v české kase, uhradí ta bruselská

Praha – Česká kasa není bezedná, proto nemůže poplatit všechny projekty. Ti, na které v ní nezbyly peníze, ale nemusejí zoufat. Na co se nedostává v tuzemské kase, může zbývat v té bruselské. Z unie už doposud přiteklo 133 miliard korun a dalších 660 na svoje zájemce ještě čeká. Letní seriál, na který se můžete těšit každý všední den, se tentokrát zaměřuje na to, jak se daří využívat peníze z evropských fondů. Speciál je také součástí pořadu Události v regionech, který běží od 18:00 na ČT1 nebo ČT24. V jednotlivých dílech vám konkrétně ukážeme, co se v českých krajích podařilo s pomocí evropských peněz vybudovat, ale zmíníme i ty příklady, kdy zůstalo jen u plánů.

Unie nejvíce podporuje českou dopravu

Čerpání evropských prostředků se podle ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky zrychluje. Větší je počet podaných i schválených žádostí. Peníze z Bruselu v Česku pomáhají ve 26 oblastech. Nejvíce zbývá na dopravu. Té připadá 175 miliard korun. V závěsu je životní prostředí. Méně pak připadá na podnikatele a regionální rozvoj. „V České republice celkově existuje sedm regionálních operačních programů s tím, že v průměru disponují na sedmileté období prostředky od 15 do 22 miliard,“ uvedl ředitel Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy Tomáš Novotný.

Reportáž Daniely Písařovicové a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Ředitel Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy Tomáš Novotný

„My se opravdu snažíme o to, aby ty projekty byly co nejhospodárnější. Máme k tomu speciální software, který porovnává obvyklé ceny na trhu se standardy stavebních prací.“

Konkrétně do středních Čech přiteče 17 miliard korun. Sloužit budou ke zlepšení dopravy, cestovního ruchu i k rozvoji území. O peníze na tyto tři priority můžou žádat města, obce, kraje, podnikatelé nebo neziskové organizace. Pak už je na regionální radě, jestli dá projektu zelenou, nebo ho smete ze stolu.

Tady ale práce rady nekončí. Dbá taktéž na podporu zaostalejších částí regionu. Hodnotí dále, kolika lidem projekt poslouží a jak je potřebný. Takto už se podařilo například zrekonstruovat poděbradský most a ve Velké Bukové stojí nová turistická rozhledna. Město Kladno chtělo s pomocí evropských peněz vybudovat multifunkční sportovní halu, ta však měla stát téměř miliardu korun. Tuto žádost nakonec rada zamítla, protože šlo o projekt zaměřený na profesionální sport. Středočeskému krajskému úřadu se navíc nelíbilo, že by kvůli aréně musel vykácet 600 stromů.

Nejlepší jsou projekty na brownfieldech

Náměstek hejtmana pro životní prostředí Miloš Petera

„Kraj podporuje hlavně projekty, které jsou stavěny na brownfieldech, to je naše priorita. Nechceme, aby se stavělo na zelených loukách.“

Multifunkční aréna v Kladně sice stát nebude, peníze ale na zmar nepřijdou. Místo ní může v kraji stát mnoho menších projektů. Za 60 milionů se dostaví jedna ze sportovních hal, opravovat se bude městské divadlo a místní čtvrť Podprůhon se dočká stomilionové revitalizace.

Nyní je tok peněz z Bruselu do Prahy na svém vrcholu. V období po roce 2014 už Brusel, co se týká evropských dotací, tak štědrý nebude. Česká ekonomika se totiž bude pomalu vyrovnávat evropskému průměru a Brusel už nás tolik podporovat nebude.

Zítra o ambiciózním projektu františkánského kláštera

V zítřejším díle letního seriálu se můžete těšit na to, jaká proměna čeká díky evropským penězům a ambicióznímu projektu františkánský klášter v Hostinném. Máme pro vás i jeho vizualizaci.