Zaměstnanci Foxconnu opět pracovali bez přestávek

Pardubice - Tchajwanský výrobce počítačů Foxconn musí zaplatit půlmilionovou pokutu. Ve své pardubické pobočce totiž nutil zaměstnance pracovat bez přestávky. Na nerespektování zákoníku práce si ale postižení nestěžovali. Inspektoři vyrazili na kontrolu z vlastního rozhodnutí. Bez odpočinku pracovali především Vietnamci. Firma jim odepřela předepsanou přestávku na odpočinek mezi směnami.

Zaměstnanci se asi báli o práci

„Zaměstnavatel musí umožnit minimálně 35 hodin odpočinku v průběhu jednoho týdne. Toto nebylo dodrženo. Nebylo to dodrženo u více lidí,“ řekl vedoucí inspektorátu práce v Hradci Králové Jaroslav Nečas. Zaměstnanci se nejspíš neozvali ze strachu, že přijdou o práci. V továrnách Foxconnu v Česku pracuje asi šest tisíc lidí, včetně Vietnamců, Poláků, Rumunů či Mongolů.

Reportáž Edity Valentové a Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

„Práce ve dvanáctihodinových směnách je poměrně fyzicky náročná. Odborová organizace se snaží zaměstnavatele přesvědčit o zavedení čtyřsměnného provozu, zatím se nám toto nepovedlo,“ uvádí člen odborového svazu KOVO Tomáš Formánek.

Předseda odborového svazu KOVO Josef Středula

"Firma přijala velmi nestandardní postup, že zaměstnanci firmy prakticky nemohou mluvit. Takže my jen čekáme na to, kdy to už lidé nevydrží, a teď, v době krize, řeknou daleko více.

Pro Foxconn taková pokuta není prvním trestem. Za stejný delikt zaplatil už v říjnu 30 tisíc korun. Proti nynější pokutě se může firma Foxconn ještě do zítřka odvolat.