I Německo chce šetřit – za čtyři roky 80 miliard eur

Berlín - Německá koaliční vláda kancléřky Angely Merkelové dnes schválila návrh rozpočtu pro příští rok i úsporný plán, který by měl během čtyř let v rozpočtu ušetřit celkem 80 miliard eur (zhruba dva biliony korun). Vylepšit situaci veřejných financí by měly třeba škrty v sociálních dávkách. V úvahu ale připadá i zvyšování daní. Jeden z návrhů, nad kterými si dnes německá vláda lámala hlavu, počítá také se zvýšením daně z přidané hodnoty.

V příštím roce mají výdaje federální vlády podle schváleného návrhu činit 307,4 miliardy eur. To je o 3,8 procenta méně, než vláda plánuje v letošním roce. Vláda chce rovněž omezit nové úvěry na 57,5 miliardy eur z letošních 65,2 miliardy eur. Parlament by měl o návrhu rozpočtu pro příští rok hlasovat koncem listopadu.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble uvedl, že Německo je díky úspornému plánu na cestě ke snížení rozpočtového deficitu pod tři procenta hrubého domácího produktu do roku 2013. Tlak na snižování deficitů mezi zeměmi Evropské unie vyostřila především řecká dluhová krize, která nepokrytě ukázala, že dluhy mohou ohrozit nejen zemi samotnou, ale i stabilitu jednotné evropské měny.

Německé úspory vzbuzují obavy o ekonomické oživení

Úsporná opatření v Německu vyvolala vlnu kritiky ze strany některých dalších velkých zemí. Těm se zdá, že Německo se snaží příliš brzy omezit podpůrná opatření zavedená kvůli finanční krizi.

Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle dnes ale odmítl názor, že úsporný plán ohrožuje oživení německé, potažmo evropské ekonomiky. „Není zde žádné riziko zmrazení ekonomického růstu,“ prohlásil Brüderle. Dodal, že zdravé veřejné finance naopak povzbuzují stabilní a udržitelný růst.

Úsporné kroky kritizují i někteří politici z vládní koalice, podle nichž jsou opatření nespravedlivě zaměřená na chudé, protože velkou část úspor do roku 2014 tvoří snížení sociálních dávek. Proti návrhům se staví i odbory, kterým se nelíbí škrty v sociálních službách a zvýšení nákladů na zdravotní péči. Pohrozily proto protestními akcemi.