Řekové opět v ulicích, jeden člověk zraněn

Atény - Řecko se dnes potýká s další celodenní stávkou, kterou vyhlásily hlavní odborářské organizace na protest proti plánovaným penzijním reformám. Uzavřely se soudy a školy, stávkovali novináři a zaměstnanci státních nemocnic. Komplikovala se i doprava na řecké ostrovy, dnes k nim totiž nevyjela jediná loď. Centrem hlavního města za zvuku bubnů pochodovalo k budově parlamentu na 12 tisíc lidí. Demonstranti dokonce zbili jednoho státního úředníka, domnívali se totiž, že jde o policistu v civilu. Muž skončil v nemocnici. I za této situace však parlament večer rozsáhlou reformu penzijního systému schválil.

Odbory vyhlásily další 24hodinovou stávku, tento rok už šestou. Stávka o několik hodin zpožďovala lety. Mezi 10 a 14 hodinou se řecká letiště uzavřela úplně. Zrušeno kvůli tomu bylo přes 80 letů včetně mezinárodních a dalších sto spojů je odloženo. Přesto mluvčí pražského letiště Michaela Lagronová tvrdí, že nebyly zatím zrušeny žádné lety mezi Prahou a řeckými destinacemi.

To potvrdil i mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. „Všechny chartery jsou potvrzené a rovněž pobyty na místě probíhají podle programu,“ uvedl Okamura. Dodal, že drtivá většina Čechů směřuje letecky přímo na řecké ostrovy a problémy v hlavním městě se jich zásadně netýkají. Naopak ti, co plánovali vyjet někam trajektem, se s problémy potýkali. Trajekty totiž zůstaly v přístavech, uzavřen zůstal i hlavní řecký přístav Pireus, vlaky nejezdily celý den.

Dnes se turisti na Akropoli nedostanou

Neotevřely se ani úřady a jiné státní instituce. Na turisty to doléhalo třeba tak, že se nedostali do státních památek, jako je například Akropole. Jinak však podle konzula České republiky v Aténách Pavla Peška turistům zatím nebezpečí nehrozí.

Na 12 tisíc lidí se v poledne vydalo za zvuku bubnů k budově parlamentu, kde zákonodárci diskutovali o snižování penzí a zvyšování důchodového věku. Vzkaz demonstrantů na adresu úsporných opatření byl jasný: Neprojdou! V rukou nesli transparenty s nápisy „Když nebudeme reagovat, budeme hladovět“ nebo „Nechme oligarchy zaplatit za krizi“. Další tisíce lidí se shromáždily na výzvu komunistických odborů před budovou ministerstva práce. V Soluni se protestních akcí zúčastnilo podle policie na 5 000 lidí.

Antonis Samaras, šéf opoziční strany

„Drsné škrty nestačí, když nemají žádné výsledky a nevedou k oživení řecké ekonomiky. Úsporný plán jen zhoršuje recesi, zvětšuje deficit a prohlubuje dluhy.“

Přísné škrty v penzijním systému zaměstnanců soukromého sektoru se nicméně v prvním čtení podařilo kabinetu sociálních demokratů prosadit. Ve druhém čtení by o nich měli poslanci debatovat ještě dnes večer. Socialisté přitom drží většinu 157 křesel z celkových 300. V prvním čtení nikdo z nich s opozicí nehlasoval.

Reforma počítá s posunutím důchodového věku ze současných 60 na 65 let. Lidé navíc budou muset mít odpracováno 40 let. Počítá se i se snížením penzí, v průměru by měly klesnout o sedm procent. O úpravě penzijního systému státních zaměstnanců budou poslanci debatovat příští týden.

Reforma je součástí dohody, kterou vláda uzavřela s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem výměnou za záchranný balíček v hodnotě sto deseti miliard eur. Ten má zemi pomoct z hluboké dluhové krize. „Nemůžeme jen nečinně sedět a čekat, až se důchodový systém zhroutí. Musíme naši zemi radikálně změnit, abychom příště nepotřebovali žádné záchranné balíčky a dokázali si pomoct sami,“ říká řecký premiér Jorgos Papandreou.

Řekové se postupně s reformami smiřují

„Myslím, že opatření, která zavádí premiér Papandreou, jsou nezbytná, i když bolestivá. Ale politici, kteří nás ožebračili, musí být potrestáni,“ říká taxikář Jorgos Skaliotis. Průzkumy ukazují, že za nezbytnou reformu považuje už polovina Řeků. Účast na demonstracích proto postupně opadává. Zatímco na začátku května v Aténách protestovalo padesát tisíc lidí, na konci června už jich do ulic vyšlo jen dvanáct tisíc.

Policie udržující pořádek při stávkách
Zdroj: ČT24