Za rok státní dluh nabobtnal o 109 miliard

Praha – Dluh České republiky narůstá. Od počátku roku do konce června se zvýšil téměř o 68 miliard korun na 1,246 bilionu korun. Za posledních 12 měsíců si musel stát půjčit dalších 109 miliard korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 118 tisíc korun. Ještě před měsícem to přitom bylo zhruba o 2 tisíce méně. Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká hlavně hromaděním schodků státního rozpočtu.

Stát se stále zadlužuje, protože nedokáže udržet na uzdě své výdaje. Stále větší sumy vyplácí například na sociálních dávkách. Od roku 1990 do současnosti se zvýšily téměř desetkrát. Nominální hrubý domácí produkt však vzrostl za sledované období pouze zhruba šestkrát. V loňském roce navíc rozpočet naboural nižší než plánovaný růst hospodářství, což se projevilo například na nižším výběru daní.

V letošním roce si chce ministerstvo financí půjčit 280 miliard korun, v roce 2011 téměř 306 miliard a v roce 2012 téměř 313 miliard korun. Taková je strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2010.

Nová vláda by však chtěla s narůstáním dluhu, který zvyšují především schodky státního rozpočtu, bojovat razantněji. Do roku 2012 chce rozpočtový deficit snížit pod 3 procenta hrubého domácího produktu, což je úroveň, kterou stanovují jako limitní pravidla Evropské unie. Vyrovnaného státního rozpočtu by pak Česko mohlo docílit do roku 2016.

Vývoj státního dluhu
Zdroj: ČT24