Krachy malých bank ekonomikou USA neotřesou

New York – Ve Spojených státech amerických krachuje jedna banka za druhou. Letos se jich tímto způsobem uzavřelo už 86 a podle odhadů se toto číslo bude šplhat až ke 140. V roce 2008 jich přitom bylo pouze 25, rok předtím jen tři. Důvod je prostý. Jde o velmi malé banky, které by se v Evropě už jako banky vůbec neposuzovaly. Velké banky nekrachují, dostaly totiž pomoc od vlády a v současnosti dokonce dosahují zisku a jejich výhledy začínají být optimistické.

Velké banky mají krizi za sebou

Velké banky si prožily svou krizi už před dvěma lety. Ta vyvrcholila pádem Lehman Brothers v září 2008. Vláda tehdy zasáhla a nalila do těchto institucí, které si stát nemůže dovolit nechat padnout, stovky miliard dolarů. Další velké banky USA jako Wells Fargo & Co, Citigroup, Morgan Stanley nebo JPMorganproto nezkrachovaly.

Rozhovor s Petrem Zámečníkem a Tomášem Skřivánkem (zdroj: ČT24)

Šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník o počtu krachujících bank

„V kontextu amerického trhu je to vyšší číslo než obvykle, na druhou stranu se nejedná o zdaleka největší hodnoty, kterých je Amerika svědkem. Například koncem 80. let, v roce 89, zkrachovalo více než 500 amerických bank.“

Jde přitom o drobnější banky. V USA se totiž za banky považují i instituce založené za účelem profinancování například developerských projetků, takže často ani nemají úplnou licenci. A právě realitní a developerský trh v současnosti prochází na celém světě krizí. Není proto divu, že americké banky hromadně krachují. Nemají totiž navíc možnost půjčit si peníze na mezibankovním trhu a musejí vystačit s tím, co vyberou na vkladech a co jim půjčí klienti.

Klienti o své vklady nepřijdou

Klienti však zůstávají v bezpečí. Ve Spojených státech totiž podobně jako v Evropě funguje Federální společnost pro pojištění vkladů, která ručí za závazky do 250 tisíc dolarů, což pokryje potřeby většiny amerických domácností. Když tedy klienti jednají obezřetně a neuloží do banky více peněz, než je pojištěno, o peníze nepřijdou. Když tudíž některá banka zkrachuje, společnost vyplatí klienty a pak se rozprodávají bankovní aktiva, o která má trh velký zájem. Americký bankovní trh se tak v podstatě konsoliduje a tamní ekonomové mají radost. Oddělují se tak totiž ty špatné banky od těch lepších, zdravějších.

V poslední době se sice Federální společnost pro pojištění vkladů dostala do minusu. Rychle ale nalezla řešení. Požádala členské banky o vyplacení záloh na příspěvky na tři roky dopředu. V České republice zase funguje Fond pojištění vkladů. Když se dostane do minusu, tak se poplatky ze zákona zvyšují na dvojnásobek, což je v podstatě obdoba.

Krachy regionálních bank nemohou ekonomikou USA otřást

Šéfredaktor deníku E15 Tomáš Skřivánek

„V Evropě existují hodně banky střední velikosti, dá se očekávat, že i v Evropě budou vznikat superbanky, v Americe je to tak, že existuje zhruba těch pět superbank, a pak jsou to tyto drobné místní záložny a u těch se očekává, že jich bude po krizi výrazně méně.“

Šéfka amerického Federální společnosti pro pojištění vkladů Sheila Bairová očekává, že budou ještě krachy v tomto i příštím roce narůstat. V USA tak zkrachuje více bank než loni nebo rok předtím. Na výplatu vkladů fond počítá s penězi v řádu desítek milionů dolarů. Ve srovnání se stovkami miliard dolarů, které stát už za pomoc velkým bankám utratil, je to však směšná suma.

Letos Spojené státy počítají s tím, že se počet padlých bank přiblíží dvěma stovkám. Tomu pomůže i trend přecházení klientů od malých bank k těm velkým. Spoléhají totiž na to, že ty stát padnout nenechá a cítí se tak ve větším bezpečí.