Květen přinesl oživení v českém průmyslu i stavebnictví

Praha - Květen znamenal pro průmyslovou výrobu meziroční růst o 16,9 procenta, a to po dubnovém růstu ve výši 10,9 procenta. Květnová průmyslová produkce byla po očištění od sezonních vlivů meziměsíčně vyšší o 0,1 procenta. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se hodnota nových zakázek meziročně zvýšila o 27,2 procenta. Ve stejném období se dařilo i českému stavebnictví, které v květnu meziročně vzrostlo o půl procenta po dubnovém propadu o 15,3 procenta. Počet zahájených bytů v květnu klesl meziročně o 17,9 procenta na 2805. Stavební úřady vydaly meziročně o čtyři procenta stavebních povolení méně a jejich orientační hodnota vzrostla o 14,2 procenta. Dokončeno bylo méně bytů - o 8,1 procenta.

Průmyslová produkce pak po očištění od vlivu počtu pracovních dnů meziročně vzrostla o 11,3 procenta. Letošní květen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o dva pracovní dny více. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 26,6 procenta), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (růst o 25,1 procenta) a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (růst o 47,7 procenta).

Helena Horská, analytička Raiffeisenbank

„Průmysl v ČR v květnu dosáhl největšího růstu od ledna 2001. O výrazný přírůstek se zasloužily dva pracovní dny navíc a velmi nízká srovnávací základna z loňského května… Mezi sektory panují velké rozdíly - zatímco roste zájem o počítače a elektroniku, tak objednávky dalších dopravních prostředků klesají. Ke konci tohoto roku počítáme s ochlazením tempa růstu průmyslu - důvodem je jednak vyšší srovnávací základna a méně nových zakázek ze zahraničí.“

Květnový průmysl a stavebnictví (zdroj: ČT24)

Nedařilo se ale výrobě nápojů, nábytku a oděvnictví

Naopak nejvíce se průmyslová produkce propadla v odvětvích výroba nápojů, a to o 14,4 procenta. Snížila se také výroba nábytku o 2,5 procenta a výroba oděvů o 3,4 procenta.

Stavební produkce v květnu po očištění od vlivu počtu pracovních dní meziročně klesla o 1,9 procenta. Proti dubnu stavebnictví očištěné od sezonních vlivů stouplo o 7,2 procenta. Produkce v pozemním stavitelství vzrostla o 0,5 procenta, v inženýrském stavitelství stoupla o 0,6 procenta.

Byty se stavěly méně

V květnu bylo meziročně zahájeno o 4,2 procenta méně bytů v rodinných domech a v bytových domech došlo k propadu o 49,2 procenta. Stavebníci dokončili v rodinných domech meziročně o 8,8 procenta bytů méně a o 8,2 procenta méně v bytových domech.

Za květen vydaly stavební úřady celkem 9695 stavebních povolení. Na nové stavby jich vydaly 5297, což bylo meziročně méně o 4,8 procenta. Na změny dokončených staveb vydaly úřady 4398 povolení, meziročně méně o 3,1 procenta. Za stavby povolené v květnu bylo orientačně zaplaceno 40,2 miliardy korun, přičemž toto číslo meziročně vzrostlo o 14,2 procenta. U nové výstavby vzrostla orientační hodnota stavebních povolení na 28,9 miliardy korun, což je nárůst o 26,9 procenta.