Lotyšsko po ekonomickém pádu znovu vstává

Riga – Lotyšsku se podařilo vymanit z dopadů světové hospodářské krize, přitom ještě minulý rok hrozil zemi bankrot. Tuto zemi zasáhla krize nejcitelněji v Evropě. V současnosti místní ekonomika oživuje, podle odborníků nastala vhodná doba pro české podnikatele hledat šance uplatnit se na lotyšském trhu.

„Naším hlavním úkolem je snižování rozpočtového deficitu, musíme šetřit a znovu šetřit, hlavně ve veřejném sektoru,“ představuje politiku lotyššské vlády Olegs Baranovs z ministerstva hospodářství. V zemi skutečně zavládla politika výrazných úspor, razantních rozpočtových škrtů, snížení mezd až o 30 % a propouštění, které se odrazilo v šestnáctiprocentní nezaměstnanosti. 

Andrej Tatarcuk, analytik:

„Před rokem jsme byli nad propastí a hrozil nám bankrot. Lotyši souhlasili s drastickým snižováním platů, ale nic jiného jim nezbývalo.“

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Odborníci tvrdí, že pro české podnikatele nastává vhodná doba na hledání obchodních partnerů V Lotyšsku. „Jeví se to, že opravdu ano. Dříve byli Lotyši spíše váhaví, nyní se ale zdá, že přístup místních podnikatelů je podstatně dravější,“ potvrzuje prezident Česko–Pobaltské komory Petr Rachunek.