Farmáři v Bruselu bojovali holínkami proti smlouvám s mlékárnami

Brusel – Farmáři dnes v Bruselu opět dávali najevo nespokojenost. Demonstrovali totiž během zasedání ministrů zemědělství Evropské unie. Chtějí tak zastavit reformu trhu s mlékem, kterou evropská sedmadvacítka připravuje. Ta se týká smluv mezi samotnými zemědělci a velkými producenty mléka, které mají být povinné. Farmáři však mají strach, že budou nuceni přistoupit na nižší výkupní ceny a nikdo se jich nezastane.

Budova Rady Evropské unie v Bruselu dnes schytala sprchu gumových holínek. Farmáři se obávají, že by se mohla opakovat situace z loňského roku, kdy kvůli citelnému poklesu výkupních cen řada zemědělců bojovala o přežití. Evropská unie jim nakonec pomohla zhruba 280 miliony eur (tedy 7,3 miliardy korun), ale ani to podle EMB nezabránilo, aby se zemědělstvím skončilo za poslední rok několik desítek tisíc farmářů v Evropě.

Romuald Schaber z mlékárenské asociace EMB

„Je to prostě tak, že slabá pozice producentů na trhu způsobí, že budou nuceni uzavírat nevýhodné kontrakty, které dopadnou i na farmáře. V budoucnosti se přitom nic nezmění do té doby, než budou mít producenti v ruce nástroje, které jejich pozici na trhu posílí.“

Prezident české agrární komory Jan Veleba ovšem upozorňuje, že protesty farmářů jsou předčasné. „Naprosto klíčové bude, jestli v té reformě bude umožněno farmářům slučovat se při vyjednávání o ceně mléka se zpracovateli. Pokud nám to bude umožněno, pak z toho takový strach nemám,“ řekl ČT24.

Farmáři: Evropa by měla určovat ceny mléka v celé EU

Mlékárenská asociace EMB si reformu představuje jinak. Evropská unie by podle ní měla vytvořit agenturu, která by monitorovala a určovala ceny mléka v celé evropské sedmadvacítce. Odborníci se ale na unijní monitoring cen dívají spíše skepticky. „Že by to nějak pomohlo unifikaci cen mléka v rámci Evropské unie, to si nemyslím. Ani by to myslím nebylo vhodné,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 zemědělský analytik Petr Havel.

Unijní ceny mléka v současnosti do značné míry ovlivňuje systém kvót, kdy každá země může vyrobit jen určité množství, jinak ji čekají citelné pokuty. Ten ale v roce 2015 zcela skončí a ještě o dva roky dříve unie zruší například dotace na vývoz mléka či mléčných výrobků.

„Fakt je, že v Evropské unii je dlouhodobě nadprodukce mléka, a druhý fakt je, že evropská produkce mléka je vůči světovým cenám nekonkurenceschopná, prostě v unii se mléko vyrábí dráže. To znamená za současné situace, kdy se nebude moci dotovat export nadprodukce, že skutečně kvůli zrušení systému mléčných kvót z trhu odejdou někteří farmáři,“ popsal důvody obav zemědělců Havel.

Nyní jsou ale ceny mléka vysoko, zemědělci se nemají čeho bát

Náměstek českého ministra zemědělství Stanislav Kozák

„Já mám trochu strach z českého sektoru, kde my jsme schopni vymýšlet různé kličky, jak ty smlouvy obcházet. Mám trochu strach, jestli to našim zemědělcům bude naprosto vyhovovat.“

Podle politiků už ale problémy farmářů tak naléhavé nejsou. V poslední době totiž výkupní ceny mléka rostly. „Nemyslím si, že by se zrovna dnes tady vše dohodlo, aby mohli být do budoucnosti klidní, ale v současné době se cena mléka tak nějak oživila a stabilizovala,“ řekl novinářům náměstek českého ministra zemědělství Stanislav Kozák. Ani tak své obavy neskrýval.

A agrární komora se o budoucnost českého zemědělství bojí ještě více. Jen za poslední rok zredukovali farmáři stáda krav o 30 tisíc kusů. V krajním případě dokonce hrozí, že během příštích dvanácti měsíců přestane být Česká republika v produkci mléka soběstačná.