Portugalský rating se bortí, zlepšení přijde až s reformami

Londýn – Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hlavní rating Portugalska na stupeň A1. Země sice zůstává v horní části investičního pásma, rating jí ale spadl rovnou o dva stupně. Agentura svůj krok zdůvodnila zhoršením finančních parametrů země ve střednědobém výhledu. Nicméně výhled ratingu je stabilní, což znamená, že agentura další snížení zatím neplánuje.

Dokud neprovede Portugalsko reformy, zlepšení nepřijde

Agentura má obavy hlavně z poklesu finanční síly Portugalska a očekává, že hospodářský růst bude v dohledné době slabý. Zlepšení podle Moody's nelze čekat dřív, než se projeví strukturální reformy, což ale bude až ve střednědobém a dlouhodobém výhledu.

Agentura také dodala, že země bude možná v příštím roce potřebovat další úsporná opatření, pokud má splnit náročné fiskální cíle. Portugalské ministerstvo financí uvedlo, že se snížením ratingu se počítalo, přiznalo ale, že ani priority fiskální konsolidace nemusí zaručit, že se ekonomický růst rychle obnoví.

S tím souhlasí i portugalská centrální banka, která prudce snížila odhad růstu ekonomiky pro příští rok a varovala před propadem země do nové hospodářské recese. Portugalsko v příštím roce vykáže růst hrubého domácího produktu zřejmě jen 0,2 procenta namísto původně očekávaného tempa 0,8 procenta. Banka naproti tomu zvýšila předpověď růstu HDP v letošním roce na 0,9 procenta z březnového odhadu 0,4 procenta, protože letošní první pololetí bylo příznivější, než se čekalo.

„V předpovědním období (do roku 2011) existují rizika vzniku nové recese,“ uvedla banka. Upozornila na to, že v důsledku vládních úsporných opatření dojde k útlumu domácí poptávky, k němuž bude přispívat i slabý trh práce a omezený přístup k úvěrům.

Názory Moody´s a Standard & Poor's se sbližují

Moody's se snížením ratingu více přiblížila konkurenční ratingové agentuře Standard & Poor's, která má rating Řecka na stupni A minus. „Nemá to takové dopady, jaké by to mělo v případě, že by rating snížila například S&P, protože Moody's se jen přiblížila jejich ratingu,“ poznamenal analytik finančního domu Nomura Sean Maloney.

S&P snížila rating Portugalska na zmíněnou známku A minus už v dubnu. Na rozdíl od Moody's má však pro svou ratingovou známku negativní výhled, což znamená, že může Portugalsku rating ještě snížit.

Vydáno pod