Trichet chce více ratingových agentur, zajistí to prý stabilitu

Paříž - Svět potřebuje více než tři velké ratingové agentury. Při současné situaci mají agentury téměř oligopolní postavení na trhu a jejich rozhodnutí zhoršují tržní výkyvy. Uvedl to dnes v rozhovoru pro francouzský list Libération prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Jeho názor sdílí rovněž Evropská komise. Už loni přitom ratingové agentury čelily obvinění, že stály u zrodu světové finanční krize.

„Ratingové agentury obecně mají tendenci zesilovat růst a pokles na finančních trzích,“ uvedl Trichet s tím, že tento vliv je patrný na trhu zvláště v současnosti. „To je v rozporu s finanční stabilitou,“ dodal. Podle Tricheta v současnosti tvoří tři ratingové agentury oligopol a není vhodné, aby tomu tak bylo i nadále. Oligopol znamená, že na trhu existuje velmi málo firem v daném oboru, a ty pak samy určují směr vývoje celého odvětví.

Trichet se rovněž domnívá, že finanční trhy podhodnotily schopnost eurozóny reagovat na dluhové krize zemí. „Bylo by velkou chybou podceňovat Evropu a zejména eurozónu,“ podotkl Trichet.

Kroky ratingových agentur kritizuje i Evropská komise. Ta dokonce nedávno navrhla zpřísnění regulace ratingových agentur a novému Evropskému úřadu pro cenné papíry a trhy chce umožnit, aby je mohl vyšetřovat a případně i pokutovat.

Někteří evropští politici se domnívají, že ratingové agentury se podílely i na zhoršení problémů Řecka. To se letos ocitlo na pokraji bankrotu kvůli velkému zadlužení a jeho situaci podle některých politiků zhoršily právě ratingové agentury tím, že Řekům bez předchozího varování rating výrazně snížily.

Ratingové agentury již loni čelily obviněním, že jsou spoluviníky finanční a hospodářské krize, která tehdy zažívala svůj vrchol. Světoznámé společnosti jako Moody's či Standard & Poor's údajně podcenily riziko, které se vázalo k obrovským objemům hypotečních úvěrů, jež banky poskytovaly svým klientům. Právě špatné hypotéky stály u zrodu finanční krize.