Žně jsou v plném proudu, zemědělci zachraňují, co můžou

Jevišovice – Na jižní Moravě vyhnaly vysoké teploty zemědělce do polí. Tropy, kterými teď Česko prochází, totiž urychlily zrání obilí. Po jarních povodních tak na zemědělce nyní uhodilo sucho, a jestli nezaprší, bude ještě hůře. Extrémní počasí se totiž podepíše na letošní sklizni. Podle prvních odhadů Agrární komory by úroda obilí mohla být o pět až patnáct procent nižší než v roce loňském.

Letošní počasí je extrémní, stěžují si zemědělci

Žně už jsou v plném proudu například na Znojemsku nebo Břeclavsku. Zemědělci se snaží zachránit, co se dá. Obilí totiž kvůli suchu začíná sesychat a bude nekvalitní. Proto už zahájili sklizeň ječmene, pokračovat budou řepkou a v příštím týdnu pšenicí. Právě pšenici a také kukuřici nebo sóje by ovšem velmi pomohl déšť. Předpověď počasí však zemědělcům velkou naději nedává. Vypadá to, že až do konce července budou v Česku vládnout tropy. Zemědělci se shodují, že je letošní rok skutečně extrémní.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Agronom Josef Čábela z Agrodružstvo Jevišovice

„Co se týče jarních plodin, v našem případě kukuřice, sóji a jarní pšenice, tak tam ten dopad určitě bude. V našem případě hlavně u té kukuřice, protože nás ty povodně a trvalé deště nepustily do polí, tím pádem se zaselo po termínu a výnos půjde stoprocentně dolů.“

Největší škody budou na jarních obilovinách. Čábela škody u jarních plodin ještě odhadnout nedokáže, u zimního ječmene však počítá se zhruba 20procentním výpadkem z výnosů oproti loňskému roku. Kombajny proto jezdí od rána do večera, aby zachránily, co se dá. Ale například v Jevišovicích, kde už následky povodní téměř odezněly, místy strojům ztěžuje práci podmáčená půda a vytahovat je pak musí těžká technika.

Naopak Zlínsko se ještě z jarních povodní nevzpamatovalo. Celá sklizeň se posunula, protože ještě půda po záplavách nevyschla a mohla by být pro kombajny pastí.

Méně bude hlavně na export

Horší sklizeň by domácí spotřebitelé neměli příliš poznat – přinejmenším ne v šíři nabídky. „Vyvážíme asi dva miliony tun obilovin, takže na domácím trhu se to tolik neprojeví. Nižší sklizeň bude mít celá Evropa,“ upozornil poradce ředitele Agrární komory Jan Záhorka.

Právě potíže v zahraničí by mohly paradoxně tuzemským zemědělcům pomoct napravit letošní nižší sklizeň. Především Polsko, Slovensko a Maďarsko zasáhla velká voda mnohem silněji než Česko, tam by proto mohli zemědělci prodávat za lepší ceny než obvykle.