Estonsko dostalo zelenou, eurozóna bude mít 17 členů

Brusel – Estonská koruna bude od příštího roku minulostí. V peněženkách Estonců ji nahradí euro. Vstup země do eurozóny definitivně stvrdili i ministři financí Evropské unie. Estonsko se tak stane v pořadí 17. a na dlouhou dobu zřejmě i posledním státem unie používajícím společnou měnu. Žádný další členský stát totiž v dohledné době podobný krok neplánuje.

Rozšíření eura do Pobaltí schválil už červnový summit Evropské unie. Ministři dnes jeho rozhodnutí potvrdili a zároveň také stanovili konverzní kurz. Jedno euro tak Estonci vymění za 15,6466 koruny.

Estonsko je navzdory nedávné ekonomické recesi, která v EU zasáhla nejvíc právě Pobaltí, vůbec nejméně zadluženým státem unie. Jeho celkový dluh činí jen sedm procent hrubého domácího produktu. V celé evropské sedmadvacítce je přitom přípustná hranice 60 procent HDP, kterou navíc většina zemí překračuje. Estonská vláda rovněž počítá s tím, že rozpočtový deficit se v blízké budoucnosti přehoupne z loňských 1,7 procenta HDP do přebytku.

V rámci eurozóny bude Estonsko, kde žije zhruba 1,3 milionu obyvatel, tedy zhruba stejně jako v Praze, druhou nejmenší ekonomikou hned po Kypru. Na několik let bude také nejspíš posledním novým členským státem eurozóny. Ostatní uchazeči o přijetí eura, mezi než patří i Česko, buď v současnosti podmínky pro vstup do eurozóny neplní, nebo své plány odkládají kvůli krizi, která ohrožuje stabilitu evropské jednotné měny.

Estonské bankovky
Zdroj: ČT24/Martin Šesták
Vydáno pod