Peníze z Bruselu nemusí jen pomáhat, umí i pěkně opepřit život

Jihlava – Město Jihlava dostalo historicky nejvyšší dotaci na ošetření zeleně. Z celkové sumy 21 milionů korun, které budou na tyto práce potřeba, uhradí bruselská kasa 92 procent, tedy asi 19 milionů korun. Odborného ošetření se dostane asi 4 tisícům stromů. Je v tom ale háček. Na ošetřené stromy se nesmí deset let sáhnout, což ovšem zkomplikuje život stavebníkům. Některé stromy vytypované pro léčbu totiž stojí v rozvojových částech Jihlavy.

Tisíce jihlavských stromů se začnou ošetřovat v lednu a jejich údržba potrvá asi 2 roky. Odbor životního prostředí se z toho raduje. „Projekt je poměrně rozsáhlý, nemám informace o tom, že by v České republice byl jinde realizován nějak podobně,“ uvedla vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Jihlavy Katarína Ruschková.

Jenže aby Evropská unie dotaci přidělila, nesmí se žádný ošetřený strom po dobu deseti let skácet. Všichni budoucí stavebníci ať už nových budov, nebo také vodovodů a dalších inženýrských sítí se proto teď musejí mít v Jihlavě na pozoru. Před plánováním stavby na místě, kde rostou stromy, si nejprve musí zjistit, jestli jim všechny odbory magistrátu kácení, nebo jiný zásah do zeleně povolí.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

První projekt už stromy zastavily

I když ošetření stromů ještě nezačalo, první stavební projekt už na ně doplatil. Vysoká škola polytechnická chtěla v bývalém nemocničním areálu zbourat zchátralé budovy a postavit zde novou aulu, menzu a učebny. Podle vizualizací nákladný projekt, který už získal povolení od řady institucí včetně magistrátního odboru dopravy, teď narazil na nesouhlas odboru životního prostředí. Ten nepovolil pokácet 9 javorů na sousední Fritzově ulici. Právě tyto stromy jsou totiž mezi těmi, které se mají z peněz Evropské unie ošetřit.

„Ty stromy jsou v kolizi s dopravním řešením, ke kterému jsme dospěli po konzultaci s dopravními experty, ale i s dopravním inspektorátem a odborem dopravy města,“ popsal důvod, proč se bez kácení projekt nemůže realizovat architekt Jaroslav Huňáček. „Je to závažná komplikace našich investičních plánů. V tuto chvíli máme pozastaveno územní řízení a budeme hledat další možnosti,“ dodal rektor Vysoké školy polytechnická Jihlava Jakub Novotný.

Podle Huňáčka vytvořily stromy určené na ošetření virtuální stavební uzávěru. I když by v rámci univerzitního projektu bylo vysazeno mnohem více stromů, než se kvůli němu skácí, úředníci to nepovolí. A ošetřování zeleně podle architekta bezpochyby nabourá plány mnoha dalších stavebníků, protože pro ně město vytypovalo i stromořadí v rozvojových částech Jihlavy.

Magistrát: Stromy do stavebních záměrů nezasáhnou

Magistrát ale jakékoliv pochybení přiznat odmítá. „Nezpůsobí to stavební uzávěru, stromy byly vytypovány tak, aby nezasahovaly do stavebních záměrů,“ tvrdí Ruschková.

Ošetřování stromů, které se z evropských peněz provede, má povahu výchovných, zdravotních a bezpečnostních řezů nebo redukce korun. Za nemalou sumu, jež se na projekt vynaloží, ale bude ošetřen jen zlomek jihlavské zeleně. Celkem ve městě roste zhruba 30 tisíc stromů, z toho dvě třetiny na pozemcích města.

  • Vizualizace zablokovaného projektu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1797/179605.jpg
  • Vizualice zablokovaného projektu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1797/179607.jpg