Rozpočet USA: za devět měsíců minus bilion dolarů

Washington – Po devíti měsících aktuálního fiskálního roku překročil rozpočtový schodek Spojených států bilionovou hranici. Hospodaření USA se tak letos vyvíjí podobně jako loni, kdy byl ve stejném období deficit jen mírně vyšší a dosahoval 1,09 bilionu dolarů. Americký rozpočet je kvůli prudce zvýšeným vládním výdajům a výpadku příjmů v důsledku nadále slabé ekonomiky v deficitu už 21. měsíc po sobě. Do tradičního přebytku se nedostal ani v dubnu, což je měsíc, kdy většina Američanů platí daně z příjmů.

V červnu rozdíl mezi federálními příjmy a výdaji činil 68,4 miliardy dolarů. Byl to historicky druhý nejvyšší červnový schodek, hned po loňském červnu, kdy kvůli obrovským vládním výdajům na stabilizaci finančního systému a podporu padající ekonomiky dosáhl rekordních 94,3 miliardy dolarů.

Vláda prezidenta Baracka Obamy předpokládá, že v letošním fiskálním roce její deficit dosáhne nového historického rekordu 1,56 bilionu dolarů. Překonalo by to dosavadní rekord 1,4 bilionu dolarů z předchozího roku. V příštím fiskálním roce, který začne v říjnu, by se už mělo hospodaření USA začít zlepšovat, vláda předpovídá schodek 1,3 bilionu a pro celé nadcházející desetiletí pak dohromady 8,5 bilionu dolarů.

Obama plánuje začít se snižováním schodků až výhledově, až ekonomika plně oživí z recese a zlepší se situace na trhu práce. Zatím jen jmenoval zvláštní národní komisi pro řešení dluhu, která má po listopadových volbách předložit návrhy na snižování deficitů.