Slovensko podpoří záchranný fond EU

Bratislava - Slovenská vláda podpoří vznik záchranného fondu eurozóny. Oznámili to večer zástupci koaličních stran. Pomáhat zadluženému Řecku se ale Slovákům nechce, pomoc pro něj zřejmě vláda na čtvrtečním jednání zamítne. Záchranný fond EU pro zadlužené země měl nový slovenský kabinet projednat dnes, nakonec ale bude o pomoci Řecku i zemím, které se případně dostanou do podobné dluhové pasti, hlasovat ve čtvrtek. Slovensko jako jediný člen unie dosud spuštění fondu nepodpořil. Bez slovenského podpisu ho není možné rozjet.

Vytvoření záchranného fondu EU už schválil předchozí slovenský kabinet premiéra Roberta Fica. Nové ministerské předsedkyni Ivetě Radičové se však slovenský podíl ve výši 114 miliard korun nezamlouvá. Rozhodnutí bývalé vlády už však zřejmě není možné změnit. Včera to v Bruselu připustila i sama premiérka, stejného názoru je i slovenský ministr financí Ivan Mikloš. I proto se zástupci koalice rozhodli vznik fondu podpořit.

Fond pro záchranu zadlužených zemí měl původně vzniknout od 1. července. Reprezentanti Evropské unie nyní věří, že se ho podaří vytvořit od počátku srpna.

Slovensko podpoří Řecko a další země v potížích (zdroj: ČT24)

Ivan Mikloš, ministr financí SR:

„Nebudeme blokovat proces, který je už rozběhnutý. Nebudeme blokovat v tom smyslu, že rozhodneme, zda ho podpíšeme, nebo ne. Nebudeme ho blokovat v tom smyslu, že nebudeme natahovat čas.“

Tlak z eurozóny na Slovensko narůstá

Na Slovensko apeloval i šéf Evropské komise José Barroso. Podle něj by země měla naplnit závazky bývalé vlády, může se totiž stát, že v budoucnu bude takovou pomoc potřebovat také. Jean Claude Juncker, šéf ministrů financí eurozóny, se vyjádřil: „Vysvětlil jsem kolegyni, kde jsou problémy a jak je třeba jim čelit. Je to rozhodnutí o kredibilitě eura a bude to také rozhodnutí slovenské vlády ve světle našich argumentů.“ Juncker očekává, že Slováci schválí nejen vznik záchranného fondu, ale i aktuální půjčku Řecku, která v jejich případě činí 800 milionů eur, což je asi 21 miliard korun.