ČSA nemusí platit Lašákovu bývalému vedení milionové bonusy

Praha - Stamilionové bonusy bývalému vedení Českých aerolinií pod taktovkou Radomíra Lašáka, pod kterým se letecký dopravce propadl do největší ztráty v historii, nemusí ČSA platit. Ovšem kdyby byla ztráta o něco menší, aerolinky by platit musely. Po neuskutečněné privatizaci vyměnil stát Lašákovo vedení loni na podzim. I když bývalí vedoucí pracovníci přišli o bonusy, musel jim stát vyplatit tučné odstupné.

Ministr financí Miroslav Kalousek:

„Je to jednoduché, nedostanou nic. Jsme v právním státě. Každý se může soudit, jak chce. Ale v každém případě nedostanou nic.“

„Nejedná se o rozhodnutí ministerstva financí, ale o důsledek bonusového systému, který uzavřela společnost ČSA. Jednalo se o motivační systém pro management,“ uvedl k bonusům pro nejvyšší představitele aerolinií Tomáš Ulvíra, vrchní ředitel odboru správy majetku ministerstva financí.

I tak si ale Lašákův tým přišel na své. Na odstupném jim aerolinky vyplatily 12 měsíčních platů. Jen v případě Lašáka představuje odchodné zhruba 4 miliony korun. Po neuskutečněné privatizaci vyměnil stát Lašákovo vedení v ČSA loni na podzim. Na Lašákovo místo přišel Miroslav Dvořák, ředitel letiště Ruzyně.

V loňském roce dosáhla ztráta ČSA 3,7 miliardy korun, ve firmě se proto pod Dvořákovým vedením uskutečňuje restrukturalizace. Ta mimo jiné spočívá ve zmenšení flotily a soustředění se pouze na ziskové linky. V letošním prvním čtvrtletí firma vykázala ztrátu 134 milionů korun, což je oproti loňsku o téměř 1,2 miliardy lepší výsledek.