Intel hlásí nejlepší čtvrtletní výsledek za poslední desetiletí

San Francisco - V letošním roce se velmi daří technologickému odvětví. Nejnověji své výsledky oznámil výrobce čipů Intel. Firma ve druhém čtvrtletí vytvořila čistý zisk 2,89 miliardy dolarů (asi 58,3 miliardy korun), zatímco o rok dříve měla ztrátu 398 milionů dolarů. Výsledek vysoko překonal odhady analytiků a patří k nejlepším za posledních zhruba deset let. Tržby se vyšplhaly na 10,77 miliardy dolarů a také byly lepší, než se čekalo.

„Ve čtvrtletí, kdy každý čekal relativně silný růst, Intel poměrně hladce překonal očekávání a stanovil i dobrý výhled. Zdá se, že je negativní vývoj kolem akcií nijak nepoznamenal,“ uvedl analytik společnosti Charter Equity Research Edward Snyder. Intel měl čtvrtletní zisk přesahující 2,5 miliardy dolarů naposledy v roce 2000, kdy vrcholila takzvaná internetová horečka a předpokládal se explozivní nárůst prodeje počítačů. Čipy, které jsou mozkem v drtivé většině počítačů, nyní znovu kupují hlavně korporátní klienti.

Stacy Smith, finanční ředitelka společnosti Intel

„Firemní segment nabral ve druhém čtvrtletí sílu a znovu investuje do serverů, datových center a on-line aplikací, stejně jako do notebooků pro zaměstnance.“

Intelu se letos vede výborně (zdroj: ČT24)

Ve srovnání s loňskou ztrátou sedmi centů činil zisk na akcii 51 centů. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters v průměru očekávali, že firma vydělá 43 centů na akcii. U tržeb analytici očekávali 10,25 miliardy dolarů.

Hospodaření negativně ovlivnila rekordní pokuta od Evropské komise

Ovšem nepříznivý vliv na hospodaření v loňském druhém čtvrtletí měla rekordní pokuta 1,45 miliardy dolarů, kterou Intelu kvůli porušení antimonopolních zákonů vyměřila Evropská komise. Firma podle komise nedovoleně poskytovala výrobcům počítačů slevy za to, že budou čipy méně nakupovat u konkurenční společnosti AMD (Advanced Micro Devices).

Výsledky Intelu jsou podle analytiků barometrem celého odvětví, ve čtvrtek své výkazy zveřejní jeho největší rival - AMD, v dalším týdnu pak IBM a Microsoft.