Vyřazení dvou sdružení z ekotendru bylo oprávněné

Brno - Antimonopolní úřad (ÚOHS) zamítl odvolání dvou sdružení, která se na něj obrátila se stížností proti vyřazení z obřího tendru na odstranění starých ekologických zátěží. Konsorcium firem Deme Environmental Contractors a Dredging International i sdružení firem P-D Industriegesellschaft a Stavoprogres Brno se ještě mohou obrátit na soud. Informuje o tom dnešní vydání deníku E15.

„Potvrdili jsme rozhodnutí ÚOHS prvního stupně, tedy že byli vyřazeni právem,“ řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Obě sdružení se ovšem ještě mohou obrátit na soud, který by mohl verdikt ÚOHS zrušit a vrátit k novému přezkoumání. Sdružení P-D Industriegesellschaft a Stavoprogres Brno tak zatím neučinilo, sdělil ředitel Stavoprogresu Josef Kavalec. Podle něj jsou důvody vyřazení z tendru pouze administrativní.

Úřad o podobné stížnosti rozhodoval už před časem, sdružení v čele s PPF Advisory však tehdy do ekotendru vrátil. „U PPF Advisory jsme konstatovali, že podmínky pro vyloučení naplněny nebyly,“ uvedl Rafaj. Ministerstvo financí však před dvěma týdny sdružení PPF znovu vyřadilo.

Ministerstvo vyhlásilo tendr zhruba před rokem a půl, jeho hodnota se odhaduje na 115 miliard korun. Odpovídá výši garancí státu za neodstraněné ekologické škody vzniklé do roku 1992. Do prvního kola dvoukolového výběrového řízení se přihlásilo šest zájemců, do dalšího kola postoupily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services, dříve Karob. Podle kritiků je zakázka předražená a stát může připravit o desítky miliard korun.