Ceny zahraničního obchodu v květnu po dlouhé době vzrostly

Praha - Květen znamenal meziroční nárůst pro ceny zahraničního obchodu, a to po dlouhodobém poklesu. O 3,1 procenta vzrostly dovozní ceny, vývozní pak o 0,3 procenta. Ceny dováženého zboží proti dubnu stouply o 2,7 procenta a vyváženého o 2,1 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad.

Podle statistiků se dovozní ceny meziročně zvýšily po třináctiměsíčním klesání, což ovlivnilo mimo jiné oslabení kurzu koruny vůči dolaru. Největší vliv na vývoj celkového meziročního indexu mělo zdražení minerálních paliv o 35,4 procenta. O 1,5 procenta vyšší byly ceny polotovarů a o 0,2 procenta chemikálií. Zboží v dalších skupinách ale zlevnilo, například ostatní suroviny o 3,6 procenta, průmyslové spotřební zboží o 2,8 procenta, potraviny o 0,3 procenta a o desetinu procenta stroje a dopravní prostředky.

Po devíti měsících nastal růstový trend u vývozních cen. Největší vliv na jejich vývoj mělo zdražení ostatních surovin o 36,6 procenta. Zvýšily se i ceny minerálních paliv o 12,5 procenta a chemikálií o 11,9 procenta. Naopak zlevnily stroje a dopravní prostředky a průmyslové spotřební zboží, a to shodně o 2,3 procenta. Potraviny byly levnější o 2,1 procenta a polotovary o 0,7 procenta.

Za růstem dovozních cen stálo zdražení strojů a dopravních prostředků

V květnu (v meziměsíčním srovnání) ovlivnilo růst dovozních cen zvýšení cen strojů a dopravních prostředků, podle ČSÚ se jednalo o 2,3 procenta. O 10,5 procenta dražší byly při dovozu ostatní suroviny, o 6,1 procenta minerální paliva a o 2,3 procenta polotovary. Průmyslové spotřební zboží podražilo o dvě procenta a chemikálie o 1,8 procenta. Zlevnily jen potraviny, a to o 1,2 procenta.

Vliv na meziměsíčním zdražení vyváženého zboží měly především stroje a dopravní prostředky, jejichž ceny byly vyšší o 1,8 procenta. Nejvíce, o 3,6 procenta, ovšem podražila minerální paliva, polotovary o 3,1 procenta a chemikálie o 2,4 procenta. Exportní ceny rostly rovněž ve všech ostatních sledovaných skupinách.