Gazprom se dere do Česka, zvyšuje podíl ve Vemexu

Brno – Ruská společnost Gazprom Germania skutečně zvýší svůj akciový podíl ve Vemexu, který je alternativním dodavatelem zemního plynu v České republice. Podle předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje transakci dnes úřad posvětil. Hlavní změnou je kvalita kontroly ze společné na výlučnou. Gazprom Germania měl dosud podle dostupných informací ve Vemexu akciový podíl 50,14 procenta.

Vemex si dělí tři vlastníci

Dalším akcionářem ve Vemexu je Centrex Europe Energy and GAS AG se třetinovým podílem. Třetím vlastníkem je EW East-West Consult AG. Výlučnou kontrolu nyní bude vykonávat Gazprom Germania. Na jakou úroveň akciový podíl navýší, však ÚOHS neuvedl.

Vemex na českém trhu s plynem působí od roku 2006, v současnosti dodává pouze firemní klientele. Má zhruba devítiprocentní podíl na trhu. Jeho hlavními odběrateli jsou průmyslové závody jako například Škoda Auto, Česká rafinérská, Plzeňský Prazdroj, Pilsen Steel, Dalkia Česká republika, ČEZ Energetické služby, Pražská plynárenská nebo Spolana. Kromě Libereckého a Zlínského dodává firma plyn do všech krajů České republiky. Od příštího roku chce dodávat plyn také domácnostem.

Nejvýznamnější dodavatelé plynu v ČR
Zdroj: ČT24