Česko startuje expanzi, resort financí zlepšil letošní odhad

Praha - Tuzemská ekonomika by měla letos podle nových odhadů ministerstva financí vzrůst o 1,6 procenta. Úřad tak mírně zlepšil letošní výhled, doposud počítal se zlepšením o 1,5 procenta. Pomaleji oproti původní prognóze ovšem poroste české hospodářství v příštím roce, a to o 2,3 procenta místo dříve předpokládaných 2,4 procenta. Loni ekonomika klesla o 4,1 procenta.

„Zlepšené vnější podmínky by měly převážit nad restriktivními dopady stabilizačních opatření. Složkou s největším pozitivním příspěvkem k vývoji HDP by se v roce 2010 měl stát zahraniční obchod, v následujících letech by se měla oživit i domácí poptávka,“ uvádí ve své prognóze ministerstvo.

O něco méně optimistická než ministerstvo financí je ve svých prognózách Česká národní banka. Ta nechala ve své květnové prognóze odhad růstu ekonomiky pro letošek na 1,4 procenta. Pro příští rok ho zhoršila na 1,8 procenta z předchozích 2,1 procenta.

Na jásot a oslavy je ještě brzo

Podle ekonomů je vlna oživení zatím křehká. Rizik, která mohou hospodářskou expanzi zvrátit, je stále dost. „Po takto velkém šoku, který ekonomiky po celém světě dostaly, je zde stále riziko negativních dopadů - dvojího poklesu ekonomiky, tedy druhé recese, to stále nelze vyloučit,“ varoval analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Inflace přidá, nezaměstnaných ubude

Inflaci ministerstvo očekává letos i příští rok ve srovnání s odhady z dubna vyšší. Ceny by měly letos v průměru růst o 1,6 procenta proti původně předpovídaným 1,5 procenta. V roce 2011 by měla inflace stoupnout na 2,5 procenta. „V roce 2011 počítáme s postupným oživením spotřeby domácností a kladnou tržní inflací po celý rok. Příspěvek administrativních vlivů, zohledňující navrhovaná vládní opatření ke konsolidaci veřejných rozpočtů i růst některých regulovaných cen energií, by měl zůstat na stejné úrovni jako v roce 2010,“ konstatovalo ministerstvo.

Naopak nižší ve srovnání s předchozími odhady by měla být letos i příští rok míra nezaměstnanosti. Resort financí očekává letos míru nezaměstnanosti ve výši 7,6 procenta a v roce 2011 7,3 procenta. Předchozí prognóza počítala letos s nezaměstnaností 7,9 procenta, v příštím roce se 7,8 procenta. V roce 2011 by se taky mohl zvednout objem mezd  - ministerstvo očekává růst skoro čtyřprocentní růst.

Ekonomická krize
Zdroj: ČT24/flickr.com