EU a British American Tobacco vyhlásily boj padělatelům cigaret

Brusel - Evropská komise a tabákový koncern British American Tobacco chce bojovat proti nelegálnímu obchodu s cigaretami. Tabáková společnost na to během 20 let přispěje 134 miliony eur, což je v přepočtu skoro 3,5 miliardy korun. Nejvíc pašovaných cigaret putuje do zemí sedmadvacítky z Číny, Ruska a Ukrajiny. Nelegální továrny jsou ale i v samotné EU. Podle posledních dat za rok 2008 zabavily úřady přes dvě miliardy nelegálních cigaret.

„V této ekonomicky těžké době musí EU přijmout všechna opatření, aby zastavila takovéto nelegální a nákladné aktivity,“ popsal jeden z hlavních důvodů, proč EU nyní přiostřuje boj proti padělatelům, eurokomisař pro daně, celní unii, audit a boj s podvody Algirdas Šemeta.

Nelegální obchod s cigaretami připraví vlády zemí Evropské unie ročně o deset miliard eur, společnost British American Tobacco o 120 milionů. Společně se proto rozhodly proti padělatelům zakročit. Tabákový koncern zpřísní kontrolu svých dodávek a začne důkladněji monitorovat odběratele. Do balení začne například vkládat snímatelná data, která budou cestu krabiček sledovat až do prodejen.

EU začíná bojovat proti padělatelům cigaret (zdroj: ČT24)