Dzurinda exkluzivně pro ČT: Cesta z krize nevede spoléháním se na ostatní

Praha - Mezi Českem a Slovenskem nejsou žádné sporné body. Tak v exkluzivním rozhovoru pro ČT charakterizoval vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi nový slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda při příležitosti jeho návštěvy Prahy. Dzurinda po schůzce s Petrem Nečasem a Karlem Schwarzenbergem vyzval EU k rozpočtové zodpovědnosti z pozice státu, který se až dosud zdráhal podpořit speciální fond eurozóny na pomoc státům, které se zmítají v dluzích.

Reformy jsou podle něho jediným možným východiskem jak pro Slovensko, tak i pro Česko z nelehké finanční situace. Nicméně se domnívá, že se Slovensko vyhne masivním škrtům ve veřejných financích, protože si v porovnání s Českem již těmito škrty prošlo mezi lety 2002 až 2006, kdy uvedlo v život potřebné reformy důchodového a zdravotnického systému.

Dzurinda pro ČT

„Našly se na to peníze. Z prostředků, které stát získal z privatizace, se neplýtvalo, ale naopak se vše uložilo do centrální banky právě na účely snížení státního dluhu a na spuštění těchto reforem. Z těchto důvodů se nyní na Slovensku o finančních prostředcích ve veřejném sektoru nemluví tolik naléhavě jako v Česku.“

Rozhovor Hany Scharffové s Mikulášem Dzurindou (zdroj: ČT24)


Důležité je podle Dzurindy jednak nebát se udělat těžká a nepopulární rozhodnutí v pravý čas a jednak dostatečně přesvědčit populaci, že trpěná bolest je nutná, ale zároveň, že po ní přijde zlepšení. Takoví reformátoři, kteří získají důvěru občanů, mohou být znovu zvolení v příštích volbách.

Slovensko i přesto, že je vůči fondům EU, které mají pomoci zadluženým státům, tolik skeptické, podepsalo smlouvu o této finanční pomoci. Jako důvod Dzurinda uvedl jednak závazek bývalé vlády vůči Bruselu a jednak to, že Slovensko nechtělo figurovat jako generátor konfliktů a problémů. On sám má ale výhrady k nebezpečným tendencím, které podle něj mohou být pozorovány v Evropě, a to tendence k pohodlí a zakrývání chyb.

Nelze spoléhat na to, že nám někdo něco dá

„Cesta z krize nevede tím, že budeme natahovat ruku a spoléhat se na to, že nám někdo něco dá.“

  • Důchodkyně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1505/150496.jpg
  • Vlajky členských států Evropské unie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1758/175714.jpg