Americký Senát definitivně spoutal Wall Street

Washington - Americký Senát schválil definitivní znění největší změny regulace finančního sektoru od 30. let minulého století. Zákon má lépe chránit spotřebitele před riskantními praktikami finančních institucí. Vznikne proto nový nezávislý úřad. Regulovaný bude poprvé v historii také trh s deriváty. Právě tento druh cenných papírů a jejich nedostatečná regulace zhoršily průběh i rozsah finanční krize. Po schválení zdravotnické reformy je tento zákon dalším velkým vítězstvím prezidenta Baracka Obamy.

„Nemohu vám vrátit ztracené zaměstnání, důchod ani zabavený dům. Mohu ale dohlédnout na to, abychom už nikdy nic podobného nemuseli podstupovat,“ obhajoval nový zákon jeho autor senátor Christopher Dodd. Po měsících politických bojů získala regulace finančního sektoru v Senátu souhlas s jasnou převahou 60 ku 39 hlasům.

Obamův podpis zřejmě příští týden

Senát USA posvětil regulaci finančních trhů (zdroj: ČT24)

Zákon upravující regulaci finančních trhů nyní putuje na Obamův stůl. „Podepíšu tento zákon o reformě Wall Streetu, abych ochránil spotřebitele a položil základy silnějšího a bezpečnějšího finančního systému, který bude novátorský, tvořivý a soutěživý a mnohem odolnější vůči panice a kolapsům,“ prohlásil prezident. Stvrdit zákon svým podpisem by mohl už během příštího týdne.

Zákon, za jehož přijetí se šéf Bílého domu značně zasazoval, by měl výrazně zvýšit ochranu spotřebitelů před pochybnými praktikami finančních firem. Dohlížet na to bude nový nezávislý úřad a regulační rada. Do pěti let budou muset banky zvětšit své kapitálové rezervy a omezit investice například do hedgeových fondů. Nový zákon se dotýká i odměn manažerů.

Rozsáhlá norma, která má kolem 2 300 stránek, se také snaží řešit problém finančních institucí, které jsou tak veliké, že jejich pád může ohrozit celý systém. Ty bude moci vláda rozdělit.

„Pokud váš byznys nezávisí na balamucení klientů, nemáte se čeho bát,“ vzkázal prezident občanům. „Američané už nikdy nebudou platit za chyby Wall Streetu. Už žádné záchranné balíčky z kapes daňových poplatníků,“ dodal nekompromisně.

Finanční krizi zavinila nezodpovědnost Wall Streetu

Od samého počátku bylo podle Obamy jasné, že hospodářská krize nebyla pouhým zpomalením ekonomické aktivity, ale „důsledkem omylů a nezodpovědnosti jistých kruhů na Wall Street“. Tato nezodpovědnost připravila Američany o jejich pracovní místa i o jejich úspory, tvrdí prezident.

Reforma podle Obamy umožní „vytáhnout na světlo boží složité zákulisní machinace“, které vedly ke vzniku finanční krize. Poskytne akcionářům větší práva podílet se na rozhodování o velikosti odměn pro vedoucí představitele těch firem, jejichž akcie vlastní.

Americký ministr financí Timothy Geithner prohlásil, že prezidentem prosazená reforma je jen počátkem reformního procesu. Realizace reformních kroků si podle něj vyžádá určitý čas, ale vláda bude postupovat tak rychle, jak jen to bude možné.