Bez ohledu na teplé počasí benzin zlevňuje

Praha - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic za uplynulé dva týdny klesly. Jedinou výjimkou byl plyn LPG. Za nejprodávanější benzin Natural 95 motoristé platili v průměru 32,59 koruny za litr, oproti počátku prázdnin byl tak o 11 haléřů levnější. Motorová nafta zlevnila o 14 haléřů a v uplynulém týdnu se prodávala na průměrné úrovni 31,55 koruny za litr. V letních měsících, kdy je kvůli dovoleným poptávka po pohonných hmotách vyšší, je pokles jejich cen překvapivým jevem.

Cena bezolovnatého benzinu Special 91 s přísadou se podle Českého statistického úřadu za poslední dva týdny snížila o sedm haléřů na 32,14 koruny za litr. Naproti tomu se litr plynu LPG prodával v průměru o šest haléřů dráže za 14,51 Kč.

„Předtím ceny spíše stagnovaly, teď se snížily hlavně kvůli tomu, že česká koruna posílila a vyvážila zhodnocení ceny ropy na světových trzích,“ vysvětlil v letních měsících překvapivé zlevnění pohonných hmot analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Rozhovor s Borisem Tomčiakem a Václavem Špičkou (zdroj: ČT24)

Pro levnější benzin na Slovensko i do Rakouska

Ve srovnání s okolními státy si však čeští motoristé doma musí za benzin a naftu stále ještě připlatit. Levněji je mohou pořídit v Polsku, na Slovensku, ale dokonce i v Rakousku.

„Je to způsobeno několika faktory. Jednak v České republice jsou o něco vyšší distribuční marže, potom je důležité, že v okolních zemích jsou nižší daně. Jako příklad uvedu Slovensko, kde je cena nafty až o 2,5 procenta nižší právě kvůli efektu daní,“ poznamenal Tomčiak.

A ještě hlouběji do kapsy musí sáhnout ti řidiči, kteří jsou nuceni natankovat benzin na českých dálnicích. Tady se kvůli velkému provozu ceny pohonných hmot pohybují vysoko nad průměrnými hodnotami.