Česko posiluje obchodní vztahy s USA

Praha - Spojené státy hodlají více obchodovat s českou zemí. Zástupci ministerstva průmyslu a obchodu ČR se dohodli se svými protějšky z amerického ministerstva obchodu a zahájí dialog, jehož cílem má být posílení ekonomických a obchodních vztahů obou států. Obě země se zaměřily především na rozhovory o spolupráci v jaderné energetice.

Podle náměstka amerického ministerstva obchodu pro mezinárodní záležitosti Francisco Sáncheze jsou vztahy mezi ČR a USA založené na pevných ekonomických a obchodních vazbách: „Očekáváme, že nový ekonomický a obchodní dialog naváže na tato silná pouta a umožní nám zabývat se tématy, která zajímají obě strany, jako jsou otevřenost trhů, inovace, rozvíjení podnikatelských příležitostí a podpora obchodní výměny.“

Milan Hovorka, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod:

„Dlouhodobé partnerství mezi Českou republikou a Spojenými státy nikdy nebylo pevnější než dnes. Chtěli bychom jej však posunout ještě dál. Potenciál k zintenzivnění ekonomického a obchodního dialogu tady určitě je a my jsme připraveni tomu napomoci.“

V rozhovorech byla nejčastěji skloňována energetika. Spojené státy a Česká republika se dohodly, že budou pracovat na společném prohlášení o civilní jaderné spolupráci, která podpoří obchodní vztahy v tomto odvětví a bude pobídkou pro vědeckou a výzkumnou spolupráci, včetně školení a rozvoje lidských zdrojů. Sánchez a Hovorka chtějí v průběhu příštích měsíců dokončit společné prohlášení.

Náměstek amerického ministerstva obchodu vede delegaci deseti amerických organizací, která má na programu návštěvu Polska, České republiky a Slovenska. Delegace se setkává s vládními a politickými činiteli k diskuzím o rozvoji civilní jaderné infrastruktury ve všech třech státech.

Američané se byli podívat i na Temelín či Ústav jaderného výzkumu v Řeži

Sánchez jednal během své návštěvy v Praze s představiteli odboru energetiky ministerstva průmyslu a obchodu, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a Správy úložišť radioaktivního odpadu. Prohlédl si také jadernou elektrárnu v Temelíně a Ústav jaderného výzkumu v Řeži.