Agentura Fitch srazila ratingy čtyř řeckých bank

Atény - Čtyři přední řecké banky - National Bank, Eurobank, Alpha Bank a Piraeus Bank - jsou na štíru s likviditou a perspektivou. Ratingová agentura Fitch proto snížila jejich úvěrová hodnocení. Podle agentury se kvůli propadu řecké ekonomiky, kterou zasáhla dluhová krize, místním bankám zhoršují ziskové vyhlídky a kvalita aktiv a tyto ústavy jsou odkázány na úvěry od Evropské centrální banky.

Rating u řeckých bank ohodnotila agentura Fitch na stupeň D, a to z dosavadní známky C/D. „Spoléhání na financování od ECB a nadále problematické ekonomické prostředí zřetelně snížily jejich finanční sílu,“ zdůvodnila Fitch svůj krok. Dodala však, že likviditní pozice bank se v poslední době stabilizovala, i když je stále relativně napjatá.

Řecká ekonomika je nyní oslabena dluhovou krizí a razantními úspornými opatřeními vlády, což banky pociťují na růstu špatných úvěrů. Kvůli krizi a nedůvěře investorů také řecké banky ztratily přístup na mezinárodní mezibankovní trh, takže financovat se musí hlavně u ECB.

Ratingové agentury se bojí o osud Piraues Bank

Rating Piraues Bank dnes navíc Fitch i další ratingová agentura Standard & Poor's umístily do režimu sledování s negativním výhledem v reakci na to, že banka nabídla odkoupení vládních podílů na dvou menších bankách Hellenic Postbank (TT) a ATEbank za celkem 701 milionů eur (17,8 miliardy korun). Piraeus se tím chce stát největší bankou v Řecku, podle agentur to však znamená pro společnost zvýšení rizik.

Znak eura před Evropskou centrální bankou
Zdroj: ČT24