Spor Bazala versus Žaluda nekončí, vzájemné obviňování trvá

Praha – Přesně před měsícem skončila působnost celého představenstva ČD Cargo, a to včetně předsedy Josefa Bazaly. Vedení bylo odvoláno valnou hromadou železniční nákladní společnosti a o odvolání rozhodlo vedení mateřských Českých drah. V současnosti navíc mezi mezi Bazalou a generálním ředitelem Českých drah Petrem Žaludou panuje napětí. Vzájemně se obviňují - podle Žaludy například stojí za ztrátou ČD Cargo i bývalé vedení. Bazala kontruje tvrzením, že Žaluda Cargo poškozuje.

V představenstvu ČD Cargo skončili Josef Bazala, Václav Andrýsek, Rodan Šenekl a Bohdan Heczko. Nahradil je právě generální ředitel Českých drah Petr Žaluda a jeho náměstci Michal Nebeský a Milan Matzenauer.

Podle Žaludy může za finanční ztrátu ČD Cargo kromě hospodářské krize i bývalé firemní vedení Josefa Bazaly. Do jaké míry stojí za loňskou ztrátou krize a nakolik pochybilo vedení, teď podle Žaludy dráhy zjišťují.

Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah:

„Já myslím, že i z pohledu toho, co dnes víme, tak se nedá všechno hodit na krizi. My přesně chceme vědět, nakolik se podílela na ztrátě 400 milionů. I na letošek se plán pohybuje někde kolem plus 150 milionů. Jsou velké pochybnosti, zda bude naplněn, a tak krize částečně vliv na výsledky má. Ale krize odeznívá, v letošním roce už nikdo neříká, že krize je, příští rok také ne - a my chceme vědět, jak se vypořádat s těmi věcmi, které nejsou vlivem krize.“

Podle Bazaly ale Žaluda ČD Cargo Petr poškozuje a svým způsobem spolupracuje s konkurencí. Podle něj Žaluda podniku způsobil újmu tím, že zastavil tendr na nákup 50 potravinářských vagónů s opcí na dalších 50.

Josef Bazala, odvolaný ředitel ČD Cargo:

„Současné vedení, pan Žaluda a jeho lidi, teď zvažují, jestli segment přepravy potravinářského zboží, který činí zhruba dvě až tři procenta objemu přeprav Carga, neopustit, jestli ho nezrušit. Což myslím, že je v neprospěch Carga, poškodí ho to. A samozřejmě trh obsadí třetí dopravci. Myslím, že v tomhle případě pan Žaluda tak trošku úzce spolupracuje s konkurencí, nebo podporuje konkurenci, která určitě nad tímto rozhodnutím zajásala.“