Miliardář, co se řídí srdcem

Londýn/Praha - Duší dobrodruh s vášní ke všemu nevšednímu a riskantnímu, takový je britský miliardář sir Richard Branson, který prý vždy více naslouchal srdci než rozumu. Dnes jeho obchodní impérium čítá desítky firem značky Virgin, ze svého ráje uprostřed Panenských ostrovů plánuje cesty do kosmu a hledá alternativní zdroje energie. Navíc si k tomu občas střihne pokus o nějaký světový rekord. Opálený, v kraťasech a s rozevlátými vlasy v neděli vstoupí mezi šedesátníky.

Nahrávací společnost Virgin Records, kterou založil v roce 1972, se stala základem dnešního Bransonova impéria, které tvoří kolem 200 společností působících ve více než 30 státech světa. Koncern stojí na podnikání v dopravě a cestovním ruchu, podnikatel si ale v minulosti sáhl v podnikání téměř na vše. Firmy s označením Virgin tak figurují například i ve zdravotnictví, médiích, finančnictví či energetice.

„Žijeme jen jednou, tak je třeba toho pořádně využít,“ vykřikoval Branson už v mládí, dodržet se mu to povedlo beze zbytku. Své „panenské“ impérium, jež patří k největším v Evropě, začal budovat už před 40 lety, jen podnikáním ale Branson svůj dosavadní život nenaplnil. Se stejnou vervou jako do byznysu se vrhal i do všeho dobrodružného a riskantního na zemi, na vodě a hlavně ve vzduchu.

Obory podnikání si Branson vybíral podle svého momentálního zájmu, v mládí tak přišel s nočními kluby, dnes preferuje kluby sportovní a na řadu prý nevyhnutelně přijdou i pohřby, samozřejmě se značkou Virgin. Populární značku vymyslel jeden z prvních zaměstnanců Bransonova zásilkového obchodu na gramofonové desky a měla vyjadřovat skutečnost, že byli v obchodě úplnými nováčky.

Richard Branson se narodil 18. července 1950 do rodiny londýnského právníka. Jako dyslektik měl s klasickou školní výukou potíže, a tak se už v 16 letech vrhl do „víru“ života a podnikání. Do této doby spadá i jeho první obchodní úspěch v podobě časopisu Student, jež Branson vydával v nákladu 50 tisíc výtisků a svým čtenářům ho díky reklamě nabízel zdarma. Už ve 20 letech se tak mohl chlubit dokumentem, který o jeho úspěchu natočila televize.

Linka do vesmíru

V 80. letech Bransona zlákala doprava, založil aerolinky Virgin Atlantic Airways, později při privatizaci koupil hlavní železniční tah na britském západním pobřeží. Aby udržel leteckou společnost nad vodou, musel před osmi lety prodat hudební společnost Virgin Records, kde svého času nahrávali Mike Oldfield, Genesis či Rolling Stones. Bransona prý prodej firmy do rukou hudební skupiny EMI za půl miliardy liber (asi 15 miliard korun) dohnal až k slzám. V současnosti svou pozornost upíná ke hvězdám, zájemce chce prostřednictvím Virgin Galactic vozit do vesmíru. Soukromá vesmírná loď má již za sebou zkušební let a v roce 2012 by se na cestu měli vydat první vesmírní turisté, kterých už je nyní na seznamu několik stovek.

V poslední době Branson skupině Virgin věnuje jen třetinu svého času, zbytek mu zabírají různé osobní iniciativy týkající se momentálně hlavně ekologie a míru. Založil například klub The Elders, jehož členové se angažují jako prostředníci v rámci konfliktů, třeba v Keni, Dárfúru či Palestině. Ne všechno, do čeho se Branson pustil, ale slavilo úspěch. Nepovedl se mu například souboj s Coca Colou a Pepsi v podobě „Virgin Coly“, jež rychle zapadla, podobně skončil i řetězec Virgin Brides, který se specializoval na svatební byznys.

Miliardář je držitelem několika rekordů

Branson proslul i jako dobrodruh, na druhý pokus zdolal Atlantik ve 22metrovém motorovém člunu a vytvořil tak světový rekord. Nejrychlejší byl také na trase z anglického Doveru do francouzského Calais. Oceán pokořil i v horkovzdušném balonu. V balonu se neúspěšně pokusil i o oblet zeměkoule.

Excentrický podnikatel tráví spoustu času na svém „zeleném“ ostrově v Karibiku, který je prý rájem pro ekology. Za 46 000 dolarů na den (bezmála milion korun) je ostrov k dispozici i ostatním. Bransonovy podnikatelské úspěchy ocenila také britská královna, když otce dvou dospělých dětí povýšila v roce 1999 do šlechtického stavu. „Budu teď mít vedle sebe v posteli lady, to je zvláštní pocit,“ komentoval tehdy ocenění Branson.