Na další peníze může Maďarsko zapomenout

Budapešť – Zástupci Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie přerušili inspekci úvěrové dohody s Maďarskem, jejíž dokončení je podmínkou uvolnění zbytku sjednaných půjček. Budapešť musí přijmout další kroky ke snížení rozpočtového deficitu, aby splnila dohodnuté cíle, sdělila mise MMF v sobotu večer. Přerušení inspekce znamená, že Maďarsko nebude mít přístup ke zbývajícím penězům z dohodnutého úvěrového balíku, dokud prověrka plnění podmínek jeho úvěrového programu nebude dokončena.

Forint může prudce letět dolů

MMF a EU sjednaly s Maďarskem dohodu o úvěrovém programu v sumě 25,1 miliardy dolarů (490 miliard korun) v roce 2008, kdy byla země akutně ohrožena finanční krizí. Nyní mu slouží mezinárodní úvěry jako důležitá bezpečnostní síť a nástroj k udržení důvěry investorů, od nichž si od loňského roku opět půjčuje. Analytici se obávají, že v pondělí by kvůli nastalé nejistotě mohl prudce klesnout kurz forintu.

„V prostředí zvýšené pozornosti trhu k vládním deficitům a dluhům zůstávají dohodnuté cíle pro schodky veřejných financí – 3,8 procenta HDP v roce 2010 a méně než tři procenta HDP v roce 2011 – přiměřenou kotvou nezbytného procesu konsolidace a dosažení udržitelné úrovně dluhu, a měly by proto být plněny. K dosažení těchto cílů však bude nutné podniknout dostatečná opatření,“ uvedl MMF.

Fond dodal, že pokud má být snížení rozpočtového deficitu udržitelné, budou zapotřebí „trvalá a nenarušující opatření“. Naznačil tak, že nesouhlasí s tím, že nová vláda se po dubnových volbách rozhodla zavést daň na banky, která slouží jako dočasná náhrada za výpadek rozpočtových příjmů.