Premiér: Neděláme pouhé škrty, ale reformy

Praha - Vláda premiéra Petra Nečase, která si k sobě zvolila charakteristiku rozpočtově odpovědná, chce dosáhnout do roku 2016 vyrovnaných veřejných rozpočtů s tím, že nejpozději do roku 2013 bude schodek veřejných rozpočtů dosahovat maximálně tří procent HDP. V koaliční smlouvě se zavázala k založení Národní rozpočtové rady, která by měla vzniknout do konce září. Jak uvedl premiér Petr Nečas v Otázkách Václava Moravce, mohla by mít tak sedm až devět členů. Rada bude fungovat obdobně jako Legislativní rada vlády a jejím úkolem bude posuzovat dopady jednotlivých zákonů do veřejných rozpočtů.

„Naší snahou je mít nezávislou autoritu. Bude to nezávislý, nepolitický orgán,“ uvedl Nečas s tím, že si v radě dokáže představit i zástupce opoziční ČSSD. To ale statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka odmítá. „Pro dobré fungování demokracie je důležité oddělit roli vlády a roli opozice. Proto jsme také s díky odmítli onu kuriózní nabídku, abychom měli náměstky na některých ministerstvech. Stejně tak bych pokládal za porušení role opozice, pokud bychom se účastnili struktur, které bude přímo vytvářet pravicová vláda,“ vysvětluje Sobotka.

Nečas se nebrání ani jednání s odborovými svazy

Nečas také dodal, že obnoví i Národní ekonomickou radu vlády (NERV). „Národní ekonomická rada se osvědčila. Je to dobrá struktura a přináší dobrý expertní pohled. NERV je v době reforem jednou z klíčových institucí,“ uvedl premiér. NERV ukončil svoji činnost loni v září předložením závěrečné zprávy s ekonomickými doporučeními.

Premiér Petr Nečas

„To, o čem musíme přesvědčit českou veřejnost, je, že neděláme pouhé škrty. Reformy brání v cestě k řeckému scénáři, jsou pozitivní pro dlouhodobou konkurenceschopnost.“

Nečas také zdůraznil, že je nutné zastavit zadlužování. Ujistil, že chce jednat se členy odborových svazů a nemyslí si, že kroky jeho vlády by vedly k válečné sekeře mezi odborovými svazy. ČSSD však za reformními snahami vidí plošné škrty, které se dotknou těch sociálně nejslabších. „Rozpočtová konsolidace povede k větší nerovnosti ve společnosti,“ varuje Sobotka s tím, že se obává, že za rok nebo za dva bude česká společnost sociálně rozdělena tak, jak nejsme zvyklí.

Premiér Petr Nečas:

„S výjimkou částek, které se týkají péče o rodinu, vzdělání a důchodového zabezpečení, každá jiná položka se nevyhne diskuzi, zda bude zachována.“

Na příští rok chystá vláda rozpočet pod 135 miliard korun. Vláda chce snížit objem mezd ve státních organizacích (kromě platů učitelů). Kabinet také sníží celkový objem zbylých provozních výdajů o desetinu. Platy poslanců a ústavních činitelů by měly klesnout o pět procent. Krátit se budou i některé sociální dávky, omezí se podpora stavebního spoření. Premiér si dokáže představit i zrušení daňového zvýhodnění hypoték.

Lidé s nízkými příjmy by neměli někomu jinému přispívat na bydlení

Podle něj není důvod, proč by lidé s nízkými příjmy, kteří na hypotéky nikdy nedosáhnou, měli připlácet na hypotéky osob se středními a vysokými příjmy. „Daňové zvýhodnění hypoték zvýhodňuje vlastnické bydlení proti bydlení nájemnímu. Proč má být člověk, který má vlastnické bydlení, zvýhodněn oproti člověku, který bydlí v nájmu?“ Dovede si představit nejen zrušení, ale i transformaci podpory bydlení do jednoho univerzálního nástroje. Podobně uvažuje Nečas i o zaměstnaneckých výhodách, například stravenkách, které by mohly být nahrazeny univerzálním zaměstnaneckým odpočtem," dodal Nečas.

  • Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1690/168944.jpg
  • Vývoj deficitu Českého státního rozpočtu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1779/177883.jpg