Boeing i Airbus čekají oživení leteckého průmyslu, hlásí miliardové zakázky

Farnborough – Největší letošní přehlídku světové letecké techniky ve Farnborough u Londýna dnes otevřely dubajské aerolinie Emirates obří zakázkou u amerického výrobce letadel Boeing. Emirates si objednaly 30 širokotrupých letounů Boeing 777-300ER s za 9,1 miliardy dolarů, což se může snadno stát největší transakcí aerosalonu. Pozadu ale nezůstal ani hlavní konkurent Boeingu, evropský Airbus. Ten odpověděl velkými objednávkami od leasingových společností Air Lease a GECAS a vlajkových ruských v celkové hodnotě 11 miliardy dolarů.

Zástupci Boeingu při zveřejnění kontraktu vyjádřili přesvědčení, že aerosalon ve Farnborough přinese hodně zakázek a předznamená oživení celého odvětví z propadu minulých dvou let. „V příštích dnech získáme značné množství zakázek. Bude to pro nás dobrý aerosalon a myslím si, že bude dobrý i pro Airbus,“ řekl s odkazem na hlavního evropského konkurenta prezident divize komerčních letadel Boeingu Jim Abaugh.

Dreamliner poprvé v Evropě

Největším magnetem veletrhu je první komerční letoun na světě vyrobený z karbonové slitiny - Dreamliner. Od roku 2004 na něj Boeing obdržel celkem 860 zakázek od 50 zákazníků. Ve Farnborough by měly přibýt další.

„Marketingově je více vidět Boeing. Airbus v současné době nemá podobný typ letounu, jako je Dreamliner,“ komentoval to v rozhovoru pro Ekonomiku ČT24 analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Airbus vzápětí kontroval oznámením zakázky na 51 letadel A320 a A321 za celkem 4,4 miliardy dolarů (asi 86,5 miliardy Kč). Letadla si objednala nová americká leasingová společnost Air Lease Corp. Aeroflot pak u evropského výrobce letadel objednal 11 letounů A330-300 v katalogové ceně 1,7 miliardy dolarů.

Dalších 60 letadel typu A320 v hodnotě téměř 5 miliard dolarů Airbus pošle leasingové společnosti GECAS. U stejného zákazníka ale uspěl i druhý velký hráč leteckého průmyslu - americký Boeing. Dodá mu 40 letounů.

Také v Airbusu vládne ohledně zakázek a dalšího vývoje v odvětví optimismus. Ředitel prodeje Airbusu John Leahy se o víkendu vsadil se šéfem mateřské skupiny EADS Louisem Galloisem, že Airbus více než zdvojnásobí 131 hrubých zakázek, které firma získala od počátku roku do konce června.

Čeká se, že na přehlídce ve Farnborough budou zvláště aktivní právě kupci z Blízkého východu a Asie, které tolik nezasáhla globální ekonomická recese, ani krize v letecké přepravě. Oživení v sektoru se čeká i v Severní Americe, hůře na tom je však Evropa, kde návrat odvětví k zisku a investicím zatím letos podkopávala dluhová krize nebo jarní přerušení provozu v důsledku prachu z islandské sopky v ovzduší.