Roztržka mezi Maďarskem a měnovým fondem způsobila propad forintu

Budapešť – Maďarský forint ztrácí. Měna tak reaguje na předčasné ukončení mise Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, která měla prověřit plnění úvěrové dohody, za jejíž pomoci Maďarsko bojovalo s hospodářskou krizí. Kurz forintu ztrácel odpoledne přes dvě procenta a akcie na budapešťské burze klesaly stejným tempem. Ministr hospodářství György Matolcsy mezitím vyloučil, že by Budapešť plánovala další úsporná opatření, jak obě instituce požadují. Podle analytiků na to ale země nakonec bude muset přistoupit, aby nepřišla o důvěru finančních trhů.

Maďarská měna odpoledne oslabila o 2,2 procenta na 288 forintů za euro, tedy nejníže za šest týdnů. Index budapešťské burzy BUX zahájil poklesem o 4,3 procenta a později se jeho ztráta zmírnila na 2,4 procenta. Výrazně klesaly i ceny státních dluhopisů, což znamená zvýšení tržních úroků z maďarských dluhů.

Mezinárodní měnový fond a Evropská unie po Maďarsku chtějí další úspory, a to i přesto, že si země po prodělané krizi vede fiskálně téměř nejlépe z celé Evropské unie. Maďarská vláda už ale šetřit nechce, schodek na požadovanou úroveň 3,8 procenta má letos pomoci snížit nová bankovní daň, tedy zvýšení příjmů rozpočtu.

„Maďarsko zažívalo úsporné programy posledních pět let za předchozích vlád a my bychom se rádi vypořádali s nešťastnými důsledky těchto kroků,“ uvedl dnes v televizi CNBC Matolcsy a potvrdil, že nynější vláda už šetřit nehodlá.

Analytici: Šetřit Maďary donutí trhy

Kvůli roztržce s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií teď Maďarsko přijde o zbylých 7 miliard dolarů, zatím nevyčerpaných z dotace na boj s hospodářskou krizí. To ovšem pro zemi není až takový problém, přislíbené peníze už fakticky nepotřebuje.

Podle analytiků to má ale háček. Mezinárodní úvěry Maďarsku pomáhají udržet důvěru investorů. „Maďarsko v podstatě ty prostředky nepotřebuje. Je to zejména otázka důvěryhodnosti, protože Maďarsko je již za výhodnějších podmínek schopno opatřovat si peníze na trhu,“ potvrdil v Ekonomice ČT24 analytik České spořitelny Petr Zahradník. Navíc pokles forintu, který roztržka odstartovala, ohrožuje maďarský bankovní systém, protože Maďaři mají velké množství úvěrů v cizích měnách. Vládě proto podle odborníků nakonec nezbude nic jiného než v dialogu s mezinárodními institucemi pokračovat.