Lidové vozítko z Ukrajiny má výročí. Fanoušci slaví celý týden

Záporoží (Ukrajina) - Lidový vůz z Ukrajiny ZAZ 965 slaví výročí. Před padesáti lety sjel v Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny z linky první kus. Jenže kdy přesně se tak stalo, nikdo neví. Fanoušci budou proto slavit celý týden.  Vyrábět se vůz přestal v roce 1994. Stal se prvním sovětským autem, na které se nemuselo čekat v pořadníku, ale bylo ihned k dostání. Stejně jako Fiat 126 v Polsku nebo Trabant ve východním Německu patřil ukrajinský ZAZ 965 k nejlevnějším autům v tehdejším Sovětském svazu. Stál zhruba 18 tisíc rublů.

„Máme obrovský fanklub, lidé naše auto milují. Chceme jim za to poděkovat,“ uvedl Mykola Yevdokymenko, výkonný ředitel automobilky. Záporožec neztratil své kouzlo ani po 50 letech. Někteří nadšenci jsou za něj ochotni zaplatit až 15 tisíc dolarů. Neodradí je ani vtipy o jeho vzhledu a kvalitě. Není totiž příliš spolehlivý. Podle některých fanoušků ovšem jezdil s motory sovětských tanků.

„S tímhle autem jsme ujeli tisíce kilometrů na Ukrajině a po celé Evropě. Občas pozlobilo, ale domů jsme se vždycky vrátili,“ říká Ihor, sběratel veteránů. Fanoušci naplánovali rallye přes Ukrajinu. Start byl v Záporoží a cíl v Krymu.

Lidové auto ZAZ 965 slaví výročí (zdroj: ČT24)