Mraky sopečného popela stály Ryanair 50 milionů eur

Dublin - Nízkonákladová irská letecká společnost Ryanair už sečetla, na kolik ji přišel výpadek dopravy kvůli popelu z islandské sopky. Za první čtvrtetí tohoto roku hlásí propad v tržbách o 24 procent na 94 milionů eur. Firma v dubnu a květnu musela zrušit téměř 10 tisíc letů, což ji podle odhadů připravilo asi o 50 milionů eur.

Kvůli výbuchu islandské sopky a následnému leteckému klidu nad Evropou letecké společnosti de facto zaplatily za něco, co nemohly ovlivnit. Nevyužité letadlo na zemi je dnes černou můrou všech aerolinek. Ryanair přesto nešetří optimismem. Odhad celoročního zisku totiž společnost ponechala beze změn. „Navzdory těmto výpadkům způsobeným sopečným popelem Ryanair pokračuje ve zvyšování přepravy i výnosů a vydělává, zatímco většina konkurentů omezuje kapacity a hlásí ztráty,“ pochvaluje si šéf společnosti Michael O'Leary.

Ryanair nadále předpokládá, že do konce roku zvýší čistý zisk o deset až 15 procent až na 375 milionů eur. Firma tak stále hodlá soupeřit s německým rivalem Lufthansa o pozici největší evropské letecké společnosti podle tržní hodnoty. Podle agentury Reuters se navíc Ryanair chystá v říjnu vyplatit první dividendu ve své historii.

Výsledky Ryanair (zdroj: ČT24)