Německo a Francie žádají u Van Rompuye přísnější tresty pro rozpočtové hříšníky

Paříž - Ministři financí Francie a Německa dnes předložili společný návrh na zpřísnění rozpočtových pravidel v Evropské unii a eurozóně. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble a jeho francouzská kolegyně Christine Lagardeová se v otevřeném dopise adresovaném prezidentovi unie Hermanu Van Rompuyovi zasazují o zpřísnění sankcí vůči zemím eura, které pravidla systematicky porušují. Zejména navrhují, aby byly tyto země dočasně zbavovány hlasovacích práv v radě ministrů.

„Právě jsme podepsali společný dopis určený panu Van Rompuyovi, který obsahuje společný francouzsko-německý návrh na zlepšení ekonomického vládnutí a posílení paktu stability,“ informovala francouzská ministryně financí. Většinu návrhů však již dříve předložila Evropská komise na podnět Německa a ministři financí zemí EU je v principu podpořili.

Oba ministři připustili, že přijetí návrhu na zpřísnění rozpočtových pravidel a trestů za jejich porušování nebude rychlé, protože bude vyžadovat změny ve smlouvách o Evropské unie, zejména změny paktu stability a růstu, který stanovuje rozpočtová pravidla. „Krátkodobě je možná nezávazná politická alternativa ve formě politické dohody, která by umožňovala státům eurozóny buď zabránit zemi překračující pravidla účastnit se jednotlivých hlasování, nebo neutralizovat efekt jejich hlasu,“ navrhly oba státy v dopise.

Ministři Francie a Německa rovněž volají po posílení vzájemného dohledu nad rozpočtovými politikami a širším monitorování rozdílů a nedostatků jednotlivých zemí v konkurenceschopnosti, strukturálních reformách a výši státního dluhu. Na všech těchto bodech se v posledních týdnech v zásadě dohodli i ministři zemí EU.