OP Prostějov ukončí na konci srpna sériovou výrobu

Prostějov - Z Oděvního podniku (OP) Prostějov, který se od května nachází v konkurzu, vyjedou poslední kusy sériově vyráběného oblečení v závěru srpna. Poté bude firma vyrábět jen takzvané měřenky, tedy oblečení na míru. Kvůli ukončení sériové výroby přijde o práci téměř 80 lidí, počet pracovníků podniku tak klesne na zhruba 350. Naproti tomu ještě v dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, měl až 10 tisíc zaměstnanců. „Pracovníci sériové výroby, kteří odejdou na konci srpna, dostali výpověď 23. června. Od té doby dále dostalo výpověď devět zaměstnanců brněnské firemní prodejny a tři pracovníci od nás ze skladu. O jiném propouštění se nehovořilo. Zakázky na výrobu měřenek zatím máme,“ prohlásila předsedkyně podnikového výboru odborového svazu OP Helena Vyroubalová.

O osudu OP rozhodnou jeho věřitelé, kterým podnik dluží asi 1,6 miliardy korun. Podle návrhu soudce brněnského krajského soudu Jana Kozáka, který má kauzu na starosti, by se měli sejít 10. září. Na schůzi věřitelé možná budou opět volit věřitelský výbor.

„Konkurz by měl být dokončen co nejdřív. Věřitelé by se na tom měli shodnout v co nejkratší době, protože podnik stále projídá konkurzní podstatu, čili věřitelé každým dnem přicházejí o peníze,“ vysvětluje Jiří Tuvora, krizový manažer a bývalý generální ředitel OP Prostějov.

Rozhovor s Jiřím Tuvorou (zdroj: ČT24)

OP Prostějov podle Bedřicha Dandy, předsedy Sdružení podniků a živnostníků, nedokázal konkurovat především výrobě z asijských zemí. Chybou managementu však byla nečinnost a žádná reakce na nově nastolený trend čínského zboží, například formou propouštění či zefektivnění výroby.

Kauza věřitelů v čele s Českou spořitelnou

I když Česká spořitelna, největší věřitel OP, už dříve do výboru zvolila sama sebe, soudce Kozák volbu spořitelny a celého výboru nepotvrdil kvůli údajnému propojení spořitelny s managementem OP. Spořitelna se proti tomu odvolala, olomoucký vrchní soud ve věci zatím nerozhodl.

Banka podala odvolání také proti způsobu prohlášení konkurzu. Podle ní byl brněnský krajský soud při jeho vyhlášení nesprávně obsazen. Vrchní soud ale odvolání zamítl, konkurz tedy platí. Spořitelna dále už dříve podala námitku proti podjatosti soudce Kozáka, i ji odvolací soud odmítl.

„Konkurz potrvá podle mého odhadu ještě několik měsíců. Neřekl bych ale, že by jeho konec byl v nedohlednu. Konkurz byl potvrzen, začaly proto přípravné práce k prodeji majetku dlužníka. Vizí soudu je uskutečnit prodej do konce letošního roku. Zda se to podaří, to se uvidí,“ prohlásil Kozák.

Společnost Oděvní průmysl Prostějov, dříve Oděvní závody Jiřího Wolkera, vznikla po znárodnění prostějovských podniků Arnošta Rolného. Tento nejznámější český výrobce pánské a dámské konfekce a významný exportér však letos v lednu skončil v konkurzu. Dluhy firmy se vyšroubovaly až k částce půl druhé miliardy korun.

Firmu museli opustit pracovníci poboček v Příkazích, Konici, Brodku u Konice, Ostravě, Ivanovicích na Hané, Uherském Hradišti, Uherském Ostrohu, Olomouci, Lošticích či Jeseníku, které společnost uzavřela. Propouštění se nevyhnulo ani zaměstnanců mateřského závodu v Prostějově, ve kterém kdysi pracovalo až pět tisícovek zaměstnanců.

  • Česká spořitelna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/348/34788.jpg
  • OP Prostějov zdroj: OP Prostějov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1619/161889.jpg